Акцији солидарности за Музеј савремене умјетности РС

У оквиру поставке изложбе „Пунктуми: Збирка иностране умјетности МСУРС“ (20. aприл – 30. август 2018. године) од данас ће посјетиоци Музеја путем интерактивног мултиборда имати могућност да путем online платформе сазнају више о Акцији солидарности и  сарадњи умjетника из више европских земаља, који су поставили темеље за оно што је касније постао Музеј савремене уметности Републике Српске.

Фотографије, наратив и филмови “Рањени град”, “Прва помоћ”, “Бања Лука – престоница солидарности” и “Умјетност не познаје границе”, а које је одабрао и припремио историчар Зоран Пејашиновић, посјетиоцима ће дочарати повод и услове у којима је настајала ова вриједна збирка Музеја савремене умјетности.

Представљајући вриједну збирке иностране умјетности у оквиру програма „Европска година културног насљеђа“ од великог је значаја представљање Акције солидарности, која је окупила бројне умјетнике из Европе и свијета да својим дјелима помогну обнову настрадалог града након катастрофалног земљотреса који је задесио Бању Луку 1969. године. Акцијом солидарности, која је трајала од 1969. до 1975. године, у Бању Луку је пристигло више од 750 умјетничких дјела са простора бивше Југославије, Европе и свијета, што је пружило значајан темељ за оснивање наше институције, а чинило је и њен почетни фундус.

Изложба „Пунктуми: Збирка иностране умјетности МСУРС“ и набавка интерактивног мултиборда у Музеју реализована је уз подршку Делегације Европске уније у Босни и Херцеговини.

By