Akciji solidarnosti za Muzej savremene umjetnosti RS

U okviru postavke izložbe „Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti MSURS“ (20. april – 30. avgust 2018. godine) od danas će posjetioci Muzeja putem interaktivnog multiborda imati mogućnost da putem online platforme saznaju više o Akciji solidarnosti i  saradnji umjetnika iz više evropskih zemalja, koji su postavili temelje za ono što je kasnije postao Muzej savremene umetnosti Republike Srpske.

Fotografije, narativ i filmovi “Ranjeni grad”, “Prva pomoć”, “Banja Luka – prestonica solidarnosti” i “Umjetnost ne poznaje granice”, a koje je odabrao i pripremio istoričar Zoran Pejašinović, posjetiocima će dočarati povod i uslove u kojima je nastajala ova vrijedna zbirka Muzeja savremene umjetnosti.

Predstavljajući vrijednu zbirke inostrane umjetnosti u okviru programa „Evropska godina kulturnog nasljeđa“ od velikog je značaja predstavljanje Akcije solidarnosti, koja je okupila brojne umjetnike iz Evrope i svijeta da svojim djelima pomognu obnovu nastradalog grada nakon katastrofalnog zemljotresa koji je zadesio Banju Luku 1969. godine. Akcijom solidarnosti, koja je trajala od 1969. do 1975. godine, u Banju Luku je pristiglo više od 750 umjetničkih djela sa prostora bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta, što je pružilo značajan temelj za osnivanje naše institucije, a činilo je i njen početni fundus.

Izložba „Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti MSURS“ i nabavka interaktivnog multiborda u Muzeju realizovana je uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

By