Археолошко налазиште Призрен – резиденција или манастир

sastanak-mg

Истраживање локалитета Призрен, надомак Мркоњић Града биће настављено у септембту 2017. године, потврђено је након састанка директора Музеја Републике Српске Миладин Савића и  археолога, вишег кустоса Музеја Горан Симоновића са представницима општине Мркоњић Град, начелницом Дивном Аничић и предсједником Скупштине Миленком Милекићем. Састанак је одржан у Визитор центру „Пецка“.

Локалитет Призрен има изузетну вриједност за општину Мркоњић Град, нарочито са аспекта његовог културно – историјског и природног потенцијала који би неизоставно требао бити уткан и кориштен у оквиру будуће туристичке понуде ове општине, један је од закључака овог састанка.

Археолог и руководилац истраживања на Призрену Симоновић истакао је да достигнути степен археолошког истраживања даје двије могућности у тумачењу сврхе подизања комплекса.

„Украшени комади допрозорника те величина централног објекта указује на његов луксузан карактер и могућност да се ради о  утврђеној резиденцији, а то да је у питању манастир, поткрепљују налази тесаника од седере, нарочито тесаника клинастог облика, споља заобљене и омалтерисане, који су очигледно били дио лучног зида, сасвим могуће апсиде неке црквице“, појаснио је Симоновић.

Он је рекао да је предуслов за то завршетак систематских археолошких истраживања, конзервација покретних налаза и откривених дијелова архитектуре.

„Након тога, слиједила би музејска обрада пронађене грађе, као и мултидисциплинарна интерпретација резултата истраживања и археолошких налаза. Финална сазнања о историји археолошког локалитета Призрена били би обједињена и сабрана у једној јединственој монографији“, нагласио је Симоновић и додао да би након тога сва пронађена грађа и сазнања била спремна за излагање и различите врсте презентације.

Након састанка, уприличен је обилазак локалитета Призрен, на којем је Музеј Републике Српске у периоду од 2011. до 2015. године реализовао пет фаза систематског археолошког истраживања.

Домаћин представницима Музеја Републике Српске и општине Мркоњић Град у Визитор центру „Пецка“ био је Борислав Марић, један од оснивача невладине организације Greenways која управља Центром, који се, опет, налази у непосредној близини овог вриједног археолошког налазишта.

By