Bibliobus – pokretna biblioteka

„Bibliobus“  je novi bibliotečki servis kojim će Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske doprinijeti razvoju i oblikovanju kulturnog identiteta grada Banja Luka i biće predstavljen građanima u petak, 8. februara 2019. godine u 14 časova, na Trgu Krajine.

„Bibliobus“ će imati pristup internetu, odgovarajuću računarsku opremu i automatsko pozajmljivanje građe, kao i sve ostale servise NUB RS koji su dostupni korisnicima.

„Bibliobus“ će obilaziti banjalučka naselja kao i naselja u okolini čiji stanovnci nemaju biblioteku u svojim mjestima.

Planirano je 14 stajališta, raspoređenih po gradskim naseljima. O svim stajalištima korisnici će biti blagovremeno obaviješteni.

 „Bibliobus“ će građanima Banjaluke obezbijediti publikacije koje će zadovoljiti njihove potrebe u pogledu obrazovanja, inforisanja i ličnog razvitka, kao i za razonodu i slobodno vrijeme.

Posebna pažnja biće posvećena potrebama djece i mladih, pa će i bibliotečki fond biti pažnjivo odabran. Pored lektire, na policama bibliobusa naći će se najnoviji naslovi popularne književnosti za djecu i tinejdžere, veliki izbor stripova, te popularni časopisi koje mladi čitaju.

Usluge „Bibliobusa“ biće dostupne svima, bez obzira na starosnu dob.

Kapacitet „Bibliobusa“ je 6.000 bibliotečkih jedinica, a ukupan fond za ove namjene je  12.000 bibliotečkih jedinica. To znači da će se građa u bibliobusu redovno mijenjati i dopunjavati novim naslovima, shodno potrebama korisnika.

 „Bibliobus“ će raditi u jednoj smjeni, a njegovu posadu, pored vozača, čine još dva bibliotekara.

By