Biblioteci knjige na poklon

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić poklonila je Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske oko stotinu knjiga koje su prikupljene u Ministarstvu putem konkursa za otkup knjiga i izdanjima dostavljenim u vidu poklona.

„Knjige će poslužiti i čitalačkoj publici i stručnim radnicima, a biće stavljene na raspolaganje i matičnim i narodnim bibliotekama“, rekla je ministar Natalija Trivić prilikom današnje posjete ovoj instituciji.

Bila je ovo prilika da se razgovara o planovima i programu rada Narodne i univerzitetske biblioteke u 2019. godini.

„Biblioteka provodi značajne aktivnosti. Vjerujem da ćemo imati dobru i kvalitetnu saradnju u narednom periodu. Ministarstvo će biti partner Biblioteci u svim projektima koji se budu provodili a koji budu u interesu Republike Srpske“, pojasnila je Trivićeva.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske Ljiljana Petrović-Zečić zahvalila je na poklonu rekavši da će primjerci ovih knjiga obogatiti nacionalni fond i zavičajnu zbirku.

Ona je istakla da su planovi Biblioteke u 2019. godini ambiciozni, te da je u toku opremanje tri studijske i jedne naučne čitaonice, memorijalne sobe posvećenu Petru Kočiću, kao i centra za konzervaciju knjiga.

“`Bibliobus`, specijalizovano vozilo za prevoz knjiga, ugledaće svjetlo dana 8. februara ove godine i biće na usluzi građanima”, najavila je Zečićeva te ukazala na neophodnost kontinuiteta u finansiranju bibliotičko-informacionog sistemu Republike Srpske.

Iz programa javnih investicija prošle godine je za Narodnu i univerzitetsku biblioteku Republike Srpske izdvojeno 248.000 maraka, od čega 180.000 maraka za izradu Spomen-sobe Petra Kočića, uređenje studijske čitaonice i opremanje centra za konzervaciju i restauraciju, te 68.000 maraka za uspostavljanje i razvoj bibliotečko-informacionog sistema COBISS.

 

By