Bolji uslovi rada za Muzej savremene umjetnosti

Ministar prosvjete i kulture mr Natalija Trivić posjetila je danas Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske i sa direktorom ove muzejske ustanove Saritom Vujković razgovarala o planovima i programu rada u narednom periodu, aktuelnoj izložbenoj postavci, kao i predstojećim radovima na obnovi zgrade Muzeja.

Ona je istakla važnost rada ove muzejske ustanove kao jedne od najreprezentativnijih ustanova kulture u Republici Srpskoj te izrazila spremnost da se zajedničkim nastojanjima njeno djelovanje, kao i cjelokupna umjetnička scena i kultura, izdignu na još viši nivo.

„Izuzetan kvalitet izložbi, kao i cjelokupnog programa rada obilježio je rad Muzeja savremene umjetnosti u protekloj godini. Gostujuće izložbe, nastupi na međunarodnoj sceni, privlačenje stranih autora u Banju Luku i Republiku Srpsku, brojnost publike koja je posjetila Muzej, sve su to vrijedni pokazatelji“, istakla je Trivićeva.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske obezbijedila sredstva za obnovu krova i zgrade Muzeja u iznosu od 486.000 maraka.

„Ovi radovi, koje očekujemo sa početkom građevinske sezone, označiće još bolje uslove za rad. Nadam se da će to biti vjetar u leđa našoj ustanovi kulture koja će dodatno poboljšati uslove za realizaciju svojih aktivnosti“, istakla je Trivićeva.

Govoreći o važnosti rada i djelovanja ove muzejske ustanove, ministar Natalija Trivić je naglasila i koliko je važna njena povezanost sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, odnosno dostupnost njenih programa ovdašnjim studentima Akademije.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da Muzej u  novu godinu ulazi sa velikim planovima te da je sve spremno za obnovu zgrade koja se očekuje početkom proljeća.

„Obnovi prethodi  izrada planova koji treba da obuhvate potpunu obnovu zgrade u nekoliko faza koja bi mogla da traje i nekoliko godina, ali bismo nakon toga dobili potpuno modernizovanu instituciju sa prostorima prilagođenim za razne izložbe koje su potrebne za savremenu umjetničku scenu“, rekla je Vujkovićeva.

Ona je naglasila i da je prije same obnove bilo neohodno da se uradi obnova depoa i muzejskih eksponata.

„Upravo je to povod za realizaciju stalne postavke koja će biti prezentovana publici početkom 2021. godine, kada ćemo proslaviti i 50 godina od osnivanja muzeja“, istakla je Vujkovićeva te dodala da će taj proces ići paralelno sa svim ovim poslovima.

Sa novim prostorijama Muzej će dobiti i novu biblioteku sa čitaonicom koja će biti otvorena za sve građane, a posebno značajna za studente.

„Imaćemo i novi centar za istraživanje i radićemo digitalizaciju građe i vjerujemo da će ti novi sadržaji obezbijediti i nove mogućnosti koje ovakve institucije svuda u svijetu nude“, najavila je Vujkovićeva.

By