Вукова реформа и историја српског језика

23275458_895678400607846_3651432590430559201_o__copy_-1

Изложбе “Просвет(л)и се! – 190 година од објављивања Вуковог Првог српског буквара” и “Српско писмо и језик кроз историју” отворене су у изложбеном салону Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске у Бањој Луци, као резултат сарадње са Центром за културу „Вук Караџић“ из Лознице и Музејом језика и писма из Тршића.

Аутори изложби су Дајана Ђедовић и Ана Чугуровић, те др Миодраг Матицки у име Вукове задужбине.

Изложба „Српско писмо и језик кроз историју“ на јасан и сведен начин приказује комплексан развој српског писма, те реформисање језика у културно-историјском контексту.

Изложба „ПРОСВЕТ(Л)И СЕ ! – 190 година од објављивања Вуковог Првог српског буквара“ наглашава значај појаве Буквара Вука Стефановића Караџића за развој писмености и очување културног и националног идентитета.

На свечаности отварања, која је уприличена у понедјељак, 6. новембра, посјетиоцима се обратила Љиља Петровић-Зечић, директор Народне и унуверзитетске библиотеке Републике Српске, мр Снежана Нешковић Симић, директор Центра за културу „Вук Kараџић“ те аутори изложби.

„Ово је наставак сарадње која је веома важна. Сви ми треба да његујемо српски језик, да институционално и у школама и у медијима утичемо да он опстане“ – рекла је директорица Љиља Петровић-Зечић.

Кустос Музеја језика и писма Ана Чугуровић нагласила је да обје изложбе приказују мјесто Вукове реформе у историји српског језика и скрећу пажњу и на ауторе који су радили и прије Вука.

Друга ауторка Дајана Ђедовић из Музеја језика и писма из Тршића истакла је да је основна намјена овог музеја да се стално враћа причи о Вуку.

Отварање ове двије изузетно важне изложбе о реформатору српског језика била је и прилика за потписивање Протокола о сарадњи Народне и универзитетске библиотеке РС и Центра за културу “Вук Караџић” из Лознице, који су потписале директорице ових установа.

Специјални гост вечери био је глумац Иван Бекјарев који је одиграо дио монодраме посвећене Вуку Стефановићу Караџићу.

By