Грејсон Пери и „Таштина малих разлика“ у Бањој Луци

%d0%b3%d1%80%d0%b5%d1%98%d1%81%d0%be%d0%bd-%d0%bf%d0%b5%d1%80%d0%b8

У Музеју савремене умјетности Републике Српске сутра, 7. септембра 2017. године, у 20.00 часова биће отворена изложба „Таштина малих разлика“ једног од најпознатијих британских савремених умјетника Грејсона Перија, који ће присуствовати отварању и цјелодневном програму промоције ове изложбе.

Музеј савремене умјетности Републике Српске и British Council ће угостити овог свјетски признатог умјетника, добитника Тарнерове награде, у оквиру турнеје његове изложбе „Таштина малих разлика“ по Западном Балкану која укључује Нови Сад, Приштину, Сарајево, Бању Луку и Тирану.

Посебност изложбе која ће бити постављена у Музеју савремене умјетности Републике Српске јесте чињеница да је ово једини град у оквиру балканске турнеје који ће умјетник посјетити, а осим присуства на отварању изложбе, Грејсон Пери ће одржати и предавање у Концертној дворани Културног центра Бански двор. Предавање и отварање изложбе биће отворени за јавност, а сви заинтересовани за предавање свој долазак требају да потврде на број телефона 051 215 364 или путем линка www.britishcouncil.ba, јер је број мјеста ограничен.

Након великог успјеха „Нове религије“ Деjмијана Херста, овом изложбом British Council наставља сарадњу са музејима у региону да би представио најбоље од британске савремене умјетности и кроз рад на припреми и реализацији пројекта унаприједио музејске праксе и поспиjeшио размјену искустава наших и британских стручњака.

Изложба „Таштина малих разлика“ се састоји се од шест монументалних таписерија које истражују британску фасцинацију стилом и класним разликама. Овом изложбом Грејсон Пери истражује властиту фасцинацију питањем укуса и класе. Таписерије су настајале истовремено с документарном серијом британске телевизије Канал 4, „С Грејсоном Перијем неукус ни случајно / All in the Best Possible Taste with Grayson Perry, која је награђена престижном наградом БАФТА, које ће током трајања изложбе бити емитоване и на РТРС.

Грејсон Пери је један од најпознатијих британских савремених умјетника своје генерације, препознатљив по керамици, скулптурама, цртежима, графикама и таписеријама, као и по неконвенционалном родном идентитету и ексцентричном, женском алтер егу Клер. Добитник је престижне Тарнерове награде за 2003. годину. Користи искуства народне умјетности и традиционалних заната у реализацији изразито декоративних радова интимистичке садржине, нарушавајући често елитистичке подјеле унутар академске умјетничке сцене и чинећи је отворенијом за експерименте.

Изложба “Таштина малих разлика“ је у заједничком власништву колекције British Council-a и колекције Arts Council којом управља лондонски Southbank центар. Она је поклон умјетника и галерије Victoria Miro, а реализована је уз подршку британске телевизије Channel 4, организације Art Fund и фондације Sfumato и компаније Alix Partners.

 

Више информација на: www.britishcouncil.ba/grayson-perry

Репродукције доступне на : https://1drv.ms/f/s!AlaiRgpgS0Dv6l9sIB0rWJf9HCEI

By