Дани европске баштине у Републици Српској 2017

dani-evropske-bastine

Републички завод зa заштиту културно-историјског и природног наљеђа, под  покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, а у сарадњи са Визитор центром Пецка, и ове године се придружује обиљежавању Дана европске баштине.

Као одговор овогодишњој теми Дана европске баштине – „Насљеђе и природа“, 29. септембра 2017. године у Визитор центру Пецка, код Мркоњић Града, биће организован  централни догађај најављен као Фото-пикник.

У оквиру припрема за обиљежавање овогодишње манифестације европског природног и културног насљеђа настала је и својеврсна брошура („Насљеђа и природе: Пјезаж који пружа разне могућности – 101 догаћај и  идеја“) са корисним смјерницама и бројним идејама у циљу што бољег осмишљавања програма којима би се обиљежили Дани европске баштине. Одјељење за природно насљеђе у Заводу за заштиту клултурно-историјског и природног насљеђа у том смислу посебно се осврнуло на идеју организовања радионице фотографије у природи те осмислило Фото-пикник у изузетном природном окружењу Визитор центра Пецка.

Свако од учесника Фото-пикника требало би да понесе фото-апарат за снимање јединствених фотографија које природној средини дају атрибут културног пејзажа. У  Визитор центру Пецка  групу  ће дочекати стручни жири, који ће оцјењивати све настале фотографије те одабрати најбољу међу њима.

У оквиру програма обиљежавања манифестације, у Пецкој ће бити одржан и округли сто на тему „Насљеђе и природа“.

Oвoгoдишње издање и тема Дана европске баштине имају за циљ да нагласе у којој мјери  нaшe oкружeњe oбликуje нaш нaчин живoтa, или нaшe живoтe у цјeлини.

Народна и универзитетска библиотека Републике Српске, у сарадњи са Галеријом фресака Народног музеја у Београду, поводом Дана европске баштине представиће изложбу “На пергаменту душе- поезија и фреске Светислава Мандића” аутора Вање Шмуља, која ће бити отворена у сриједу, 27. септембра у Изложбеном салону Библиотеке.

У погледу очувања и подизања свијести грађана, а нарочито младих, о важности културног насљеђа и разноврсноти културних израза, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа од  2008. године укључују се у обиљежавање овог европског догађаја од изузетне важности. Дане европске баштине  обиљежавају  установе културе и остали субјекти у култури у цијелој Републици Српској.

Дане европске баштине иницирао је Савјет Европе са циљем промовисања културних различитости и локалног насљеђа. Савјет је 1991. године септембар одредио као мјесец у којем се у цијелој Европи одржавају различите манифестације под заједничким називом „Дани европске баштине“. Пoвoд зa oснивaњe тaквe мaнифeстaциje je биo прojeкaт “Oтвoрeни дaни културних спoмeникa” кojи je први пут oдржaн у Фрaнцускoj 1984. гoдинe кaкo би сe ширoj публици прикaзaли спoмeници културe кojи им нису били дoступни тoкoм гoдинe. С временом, септембар је у Европи прерастао у мјесец у којем се слави свака врста националног насљеђа – од споменика културе и природе, до музике, позоришта, сликарства, књижевности итд. Идеја културног септембра је проширена на замисао о међусобном зближавању становника старог континента, кроз боље разумијевање сопственог природног и културног насљеђа.

Више информација о догађају доступно је на званичној страници Републичког завода за заштиту култруно-историјског и природног насљеђа: www.nasljedje.org

 

 

 

 

 

By