Dani evropske baštine u Republici Srpskoj 2017

Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naljeđa, pod  pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a u saradnji sa Vizitor centrom Pecka, i ove godine se pridružuje obilježavanju Dana evropske baštine.

Kao odgovor ovogodišnjoj temi Dana evropske baštine – „Nasljeđe i priroda“, 29. septembra 2017. godine u Vizitor centru Pecka, kod Mrkonjić Grada, biće organizovan  centralni događaj najavljen kao Foto-piknik.

U okviru priprema za obilježavanje ovogodišnje manifestacije evropskog prirodnog i kulturnog nasljeđa nastala je i svojevrsna brošura („Nasljeđa i prirode: Pjezaž koji pruža razne mogućnosti – 101 dogaćaj i  ideja“) sa korisnim smjernicama i brojnim idejama u cilju što boljeg osmišljavanja programa kojima bi se obilježili Dani evropske baštine. Odjeljenje za prirodno nasljeđe u Zavodu za zaštitu klulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa u tom smislu posebno se osvrnulo na ideju organizovanja radionice fotografije u prirodi te osmislilo Foto-piknik u izuzetnom prirodnom okruženju Vizitor centra Pecka.

Svako od učesnika Foto-piknika trebalo bi da ponese foto-aparat za snimanje jedinstvenih fotografija koje prirodnoj sredini daju atribut kulturnog pejzaža. U  Vizitor centru Pecka  grupu  će dočekati stručni žiri, koji će ocjenjivati sve nastale fotografije te odabrati najbolju među njima.

U okviru programa obilježavanja manifestacije, u Peckoj će biti održan i okrugli sto na temu „Nasljeđe i priroda“.

Ovogodišnje izdanje i tema Dana evropske baštine imaju za cilj da naglase u kojoj mjeri  naše okruženje oblikuje naš način života, ili naše živote u cjelini.

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, u saradnji sa Galerijom fresaka Narodnog muzeja u Beogradu, povodom Dana evropske baštine predstaviće izložbu “Na pergamentu duše- poezija i freske Svetislava Mandića” autora Vanje Šmulja, koja će biti otvorena u srijedu, 27. septembra u Izložbenom salonu Biblioteke.

U pogledu očuvanja i podizanja svijesti građana, a naročito mladih, o važnosti kulturnog nasljeđa i raznovrsnoti kulturnih izraza, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa od  2008. godine uključuju se u obilježavanje ovog evropskog događaja od izuzetne važnosti. Dane evropske baštine  obilježavaju  ustanove kulture i ostali subjekti u kulturi u cijeloj Republici Srpskoj.

Dane evropske baštine inicirao je Savjet Evrope sa ciljem promovisanja kulturnih različitosti i lokalnog nasljeđa. Savjet je 1991. godine septembar odredio kao mjesec u kojem se u cijeloj Evropi održavaju različite manifestacije pod zajedničkim nazivom „Dani evropske baštine“. Povod za osnivanje takve manifestacije je bio projekat “Otvoreni dani kulturnih spomenika” koji je prvi put održan u Francuskoj 1984. godine kako bi se široj publici prikazali spomenici kulture koji im nisu bili dostupni tokom godine. S vremenom, septembar je u Evropi prerastao u mjesec u kojem se slavi svaka vrsta nacionalnog nasljeđa – od spomenika kulture i prirode, do muzike, pozorišta, slikarstva, književnosti itd. Ideja kulturnog septembra je proširena na zamisao o međusobnom zbližavanju stanovnika starog kontinenta, kroz bolje razumijevanje sopstvenog prirodnog i kulturnog nasljeđa.

Više informacija o događaju dostupno je na zvaničnoj stranici Republičkog zavoda za zaštitu kultruno-istorijskog i prirodnog nasljeđa: www.nasljedje.org

 

 

 

 

 

By