Делегација Музеја Републике Српске посjетила Москву

У периоду од 29. јула до 1. августа делегација Музеја Републике Српске је боравила у радној посјети Москви. Делегацију су чинили музејски савјетник, етнолог и аутор изложбе „Змијањски вез – светско нематеријално насљеђе“ Данијела Ђукановић, музејски кустос Љиљана Корач и документариста Никола Загорац. Делегација је дошла поводом затварања изложбе „Змијањски вез – светско нематеријално насљеђе“ коју је организовао Музеј Републике Српске у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Москви и музејом-резерватом Коломенскоје.

Изложбу, која је била постављена у музејском комплексу, музеју архитектуре и пејзажа, Музеју-резервату Коломенскоје у периоду од 8. јуна до 29. јула 2018. године, посјетило је преко 1000 посјетилаца. Велико интересовање код публике је изазвала могућност да упознају традиције Змијањског веза, његове симболе и технике израде. О овим резултатима реализације заједничког пројекта су причали током састанка коме су присуствовали представници Делегације Музеја РС, главни кустос музеја-резервата Коломенскоје Олга Пољакова и вршилац дужности замјеника директора за експозиционо-изложбену делатност Сергеј Балан. Осим тога, стране су изразили жељу и заинтересованост за наставком сарадње. Тако се већ разматра питање организације изложбе икона руских светаца манастира у Бањој Луци сљедеће године.

Значајним резултатом посјете је постало потписивање споразума о сарадње између Института етнологије и антропологије Руске академије наука и Музејом Републике Српске, који је био потписан у оквиру састанка представника делегације са директором Института Марином Мартиновом. Споразум подразумијева учешће у заједничким научним пројектима, руским и међународним конференцијама, као и заједничке публикације. Такође колеге су се подијелили искуство и разговарали су о актуелним питањима у области научне сарадње.

Вијест је објављена на званичној страници Института етнологије и антропологије Руске академије наука.

http://iea-ras.ru/index.php?go=News&in=view&id=1513

By