Delegacija Muzeja Republike Srpske posjetila Moskvu

U periodu od 29. jula do 1. avgusta delegacija Muzeja Republike Srpske je boravila u radnoj posjeti Moskvi. Delegaciju su činili muzejski savjetnik, etnolog i autor izložbe „Zmijanjski vez – svetsko nematerijalno nasljeđe“ Danijela Đukanović, muzejski kustos Ljiljana Korač i dokumentarista Nikola Zagorac. Delegacija je došla povodom zatvaranja izložbe „Zmijanjski vez – svetsko nematerijalno nasljeđe“ koju je organizovao Muzej Republike Srpske u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Moskvi i muzejom-rezervatom Kolomenskoje.

Izložbu, koja je bila postavljena u muzejskom kompleksu, muzeju arhitekture i pejzaža, Muzeju-rezervatu Kolomenskoje u periodu od 8. juna do 29. jula 2018. godine, posjetilo je preko 1000 posjetilaca. Veliko interesovanje kod publike je izazvala mogućnost da upoznaju tradicije Zmijanjskog veza, njegove simbole i tehnike izrade. O ovim rezultatima realizacije zajedničkog projekta su pričali tokom sastanka kome su prisustvovali predstavnici Delegacije Muzeja RS, glavni kustos muzeja-rezervata Kolomenskoje Olga Poljakova i vršilac dužnosti zamjenika direktora za ekspoziciono-izložbenu delatnost Sergej Balan. Osim toga, strane su izrazili želju i zainteresovanost za nastavkom saradnje. Tako se već razmatra pitanje organizacije izložbe ikona ruskih svetaca manastira u Banjoj Luci sljedeće godine.

Značajnim rezultatom posjete je postalo potpisivanje sporazuma o saradnje između Instituta etnologije i antropologije Ruske akademije nauka i Muzejom Republike Srpske, koji je bio potpisan u okviru sastanka predstavnika delegacije sa direktorom Instituta Marinom Martinovom. Sporazum podrazumijeva učešće u zajedničkim naučnim projektima, ruskim i međunarodnim konferencijama, kao i zajedničke publikacije. Takođe kolege su se podijelili iskustvo i razgovarali su o aktuelnim pitanjima u oblasti naučne saradnje.

Vijest je objavljena na zvaničnoj stranici Instituta etnologije i antropologije Ruske akademije nauka.

http://iea-ras.ru/index.php?go=News&in=view&id=1513

By