Digitalizacija kulturnog nasljeđa Republike Srpske i Srbije

U Muzeju Republike Srpske, u okviru programa predstavljanja projekta „Obezbeđivanje interoperabilnosti baza podataka kulturnog nasljeđa Republike Srpske i Republike Srbije na primjeru Muzeja Republike Srpske“, sutra, 26. februara, u 11.00 časova biće održana prezentacija ovog projekta za stručne radnike muzeja, a u 12.00 časova konferencija za medije na kojoj će biti predstavljeni rezultati dosadašnje saradnje i planovi za naredni period.

Na konferenciji za medije govoriće pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, dr Dejan Masliković, pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umjetnosti Republike Srbije, Miladin Savić, direktor Muzeja Republike Srpske i dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine.

Ovom prilikom biće predstavljeni budući planovi u vezi sa digitalizacijom u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzeju Semberije u Bijeljini, Muzeju Kozare u Prijedoru, Regionalnom muzeju u Doboju i Muzeju Hercegovine u Trebinju.

Program aktivnosti tokom posjete stručnog tima iz Muzeja Vojvodine, koja će trajati od 25. do 27. ferbruara, uključuje i radionice sa zaposlenim kustosima, konzervatorima i dokumentaristima u Muzeju Republike Srpske, kao i evaluacija dosadašnjeg rada.

U srijedu, 27. februara, u 10.30 časova, biće održana promocija knjige dr Drage Njegovana, pod nazivom „Prisajedinjenje Vojvodine Srbiji 1918. godine“, na kojoj će govoriti dr Drago Njegovan i Ilija Komnenović, rukovodilac matične službe Muzeja Vojvodine.

Muzej Republike Srpske je 2018. godine ušao u proces digitalizacije muzejske građe u okviru projekta Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske pod nazivom „Obezbjeđivanje interoperabilnosti baza podataka kulturnog nasljeđa Republike Srpske i Republike Srbije na primjeru Muzeja Republike Srpske“.

Koordinator projektnih aktivnosti je stručni tim Muzeja Vojvodine iz Novog Sada i Istorijskog muzeja Srbije koji je u Muzeju Republike Srpske instalirao tehničko – informacionu infrastrukturu, nakon čega je u rad pušten IMUS program za elektronsko vođenje muzejske dokumentacije i izvršena obuka stručnih radnika Muzeja Republike Srpske za rad u programu. Pomenuti projekat je odlično ocijenjen od strane Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske i ušao je u Zaključak njihove zajedničke sjednice koja je održana u Trebinju u avgustu 2018. godine, kada je dogovoren i nastavak procesa digitalizacije kulturnog nasljeđa Republike Srpske u muzejima u Republici Srpskoj.

By