Дигитализација културног насљеђа Републике Српске и Србије

У Музеју Републике Српске, у оквиру програма представљања пројекта „Обезбеђивање интероперабилности база података културног насљеђа Републике Српске и Републике Србије на примјеру Музеја Републике Српске“, сутра, 26. фебруара, у 11.00 часова биће одржана презентација овог пројекта за стручне раднике музеја, а у 12.00 часова конференција за медије на којој ће бити представљени резултати досадашње сарадње и планови за наредни период.

На конференцији за медије говориће помоћник министра за културу Тања Ђаковић, др Дејан Масликовић, помоћник министра за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и умјетности Републике Србије, Миладин Савић, директор Музеја Републике Српске и др Драго Његован, директор Музеја Војводине.

Овом приликом биће представљени будући планови у вези са дигитализацијом у Музеју савремене умјетности Републике Српске, Музеју Семберије у Бијељини, Музеју Козаре у Приједору, Регионалном музеју у Добоју и Музеју Херцеговине у Требињу.

Програм активности током посјете стручног тима из Музеја Војводине, која ће трајати од 25. до 27. фербруара, укључује и радионице са запосленим кустосима, конзерваторима и документаристима у Музеју Републике Српске, као и евалуација досадашњег рада.

У сриједу, 27. фебруара, у 10.30 часова, биће одржана промоција књиге др Драге Његована, под називом „Присаједињење Војводине Србији 1918. године“, на којој ће говорити др Драго Његован и Илија Комненовић, руководилац матичне службе Музеја Војводине.

Музеј Републике Српске је 2018. године ушао у процес дигитализације музејске грађе у оквиру пројекта Министарства културе и информисања Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске под називом „Обезбјеђивање интероперабилности база података културног насљеђа Републике Српске и Републике Србије на примјеру Музеја Републике Српске“.

Координатор пројектних активности је стручни тим Музеја Војводине из Новог Сада и Историјског музеја Србије који је у Музеју Републике Српске инсталирао техничко – информациону инфраструктуру, након чега је у рад пуштен ИМУС програм за електронско вођење музејске документације и извршена обука стручних радника Музеја Републике Српске за рaд у програму. Поменути пројекат је одлично оцијењен од стране Владе Републике Србије и Владе Републике Српске и ушао је у Закључак њихове заједничке сједнице која је одржана у Требињу у августу 2018. године, када је договорен и наставак процеса дигитализације културног насљеђа Републике Српске у музејима у Републици Српској.

By