Digitalizacija kulturnog nasljeđa strateški cilj

Prisustvujući predstavljanju projekta “Obezbjeđivanje interoperabilnosti baza podataka kulturnog nasljeđa Srpske i Srbije na primjeru Muzeja Republike Srpske” u Muzeju Republike Srpske u Banjoj Luci, pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković istakla je da je strateško opredjeljenje vlada Republike Srpske i Srbije digitalizacija kulturnog nasljeđa te da je to još jedan korak ka stvaranju jedinstvenog kulturnog nasljeđa srpskog naroda.

Ona  je pojasnila da digitalno doba otvara nove perspektive, te da je potrebno obezbijediti sistem da bi društvo i u oblasti kulture moglo ići u korak s njim.

“Odlučili smo da u ovom procesu pratimo Srbiju, te da koristimo isti sistem, Jedinstveni informacioni sistem – IMUS. Nakon njegovog instalisanja i uspješno sprovedene obuke zaposlenih u Muzeju Republike Srpske, sada slijedi nova faza u kojoj taj projekat sprovodimo u institucijama kulture u cijeloj Republici Srpskoj”, rekla je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, ovaj projekat je još jedan primjer uspješne saradnje institucija Republike Srpske i Srbije.

Pomoćnik ministra za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umjetnosti Republike Srbije Dejan Masliković rekao je da je kulturno nasljeđe jedinstven kulturni prostor koji srpski narod dijeli sa drugim narodima i kao takav treba da se predstavi i u virtuelnom svijetu.

“Kulturno nasleđe koje je naš narod ostavio na ovim prostorima nalazi se među najznačajnijim nasleđima u Evropi, tako da će njegova digitalizacija omogućiti da bude dostupan celom svetu”, naveo je Masliković.

Prema njegovim riječima, kada budu objedinjene sve baze ustanova kulture u Srbiji i Republici Srpskoj, svi će biti u mogućnosti da ih pretraže, što je veoma značajno i za naučne radnike, istraživače, studente, kao i cijelu akademsku zajednicu.

Direktor Muzeja Vojvodine Drago Njegovan rekao je da će ovaj informacioni sistem na jedinstven način omogućiti pretraživanje našeg kulturnog nasljeđa u muzejskoj oblasti.

On je istakao da ovaj sistem donosi brojne nove mogućnosti za čuvanje muzejske građe, što će omogućiti i korištenje novih baza u naučne svrhe, ali i učiniti ih  dostupnim širokoj javnosti.

Prema njegovim riječima, višestruka je i nesumnjiva korist od ovog sistema, u koji je do sada uključeno 65 muzeja u Srbiji, a od ove godine i još pet muzejskih ustanova u Republici Srpskoj – Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzej Semberije u Bijeljini, Muzeju Kozare u Prijedoru, Regionalni muzej u Doboju i Muzej Hercegovine u Trebinju.

Direktor Muzeja Republike Srpske Miladin Savić rekao je da je proces digitalizacije kulturnog nasljeđa u ovoj ustanovi počeo prošle godine, te da je koordinator projektne aktivnosti stručni tim Muzeja Vojvodine iz Novog Sada i Istorijskog muzeja Srbije.

“Ministarstvo kulture i informisanja Srbije doniralo nam je softverski program, te je u roku od tri mjeseca od 107.000 eksponata, kojima raspolažemo, formirana baza podataka od oko 3.000 predmeta”, rekao je Savić.

Muzej Republike Srpske je 2018. godine ušao u proces digitalizacije muzejske građe u okviru projekta Ministarstva kulture i informisanja Srbije i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske pod nazivom „Obezbjeđivanje interoperabilnosti baza podataka kulturnog nasljeđa Republike Srpske i Republike Srbije na primjeru Muzeja Republike Srpske“.

Koordinator projektnih aktivnosti je stručni tim Muzeja Vojvodine iz Novog Sada i Istorijskog muzeja Srbije koji je u Muzeju Republike Srpske instalisao tehničko-informacionu infrastrukturu, nakon čega je u rad pušten IMUS program za elektronsko vođenje muzejske dokumentacije i izvršena obuka stručnih radnika Muzeja Republike Srpske.

By