Zajednički interesi u oblasti kulture

Saradnja Republike Srpske i Srbije u oblasti kulture je na visokom nivou, a može se dodatno unaprijediti realizacijom određenih projekata, ocijenili su ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević na današnjem sastanku u Beogradu.

Ministar Natalija Trivić potvrdila je da su postignuti dogovori o zajedničkom djelovanju u ovoj oblasti i najavila da će u narednom periodu aktivnosti biti intenzivirane.

“Saradnju ćemo intenzivirati i u ovoj godini. Od velikog značaja je kada razmjenjujemo iskustva i određene programske aktivnosti, tako da možemo najaviti već u ovoj godini dogovor oko pozicioniranja dana Srbije u Republici Srpskoj po modelu koji mi već dugo provodimo kao `Dane Srpske u Srbiji`”, pojasnila je Trivićeva.

Ona je istakla važnost zajedničkih projekata Republike Srpske i Srbije, koji omogućavaju nastup na regionalnom i međunarodnom prostoru.

Trivićeva je podsjetila da je na jučerašnjem sastanku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika dogovoreno da Srbija i Srpska zajednički izgrade memorijalni centar u Donjoj Gradini, čime će biti odata počast žrtvama koncentracionog logora.

Ministar Vladan Vukosavljević istakao je da Srbija i Srpska imaju zajedničke interese u oblasti kulture i informisanja, da je saradnja u proteklim godinama bila na zavidnom nivou, te da ih očekuje još bolja budućnost.

On je naveo da je na današnjem sastanku postignuta saglasnost oko niza pitanja, te da je razgovarano, između ostalog, o mogućnosti organizovanja u Banjoj Luci krajem marta jednog okruglog stola o srpskom jeziku i pismu.

Vukosavljević je najavio da će uskoro biti potpisana povelja koja se odnosi na zajedničku politiku u oblasti kulture.

By