Изложба „Између лијека и отрова“ гостује у Градишци

izmedju-lijeka-i-otrova_pozivnica

Љековито/отровне биљне врсте из збирке „Општи хербаријум биља Републике Српске“ из Фундуса Музеја Републике Српске, биће приказане публици Завичајног музеја Градишка, у оквиру изложбе “Између лијека и отрова”. Свечано отварање у овом Музеју биће одржано у сриједу, 7. новембра 2018. године у 19.00 часова. Кустос за природословље – ботанику Наташа Ковачевић, аутор је изложбе, те каталога који овом изложбом презентује резултате њеног двогодишњег истраживања о љековито/отровним биљкама на нашим просторима.

Изложба приказује неке од дивљих и украсних биљака специфичног фармаколошког дејства. Први пут је отворена у марту 2015. године и од тада привлачи широку публику те представља интегрални дио едукативних и креативних радионица у Музеју Републике Српске.

“Тајна љековитости је у оптималној мјери” – истиче ауторка изложбе Наташа Ковачевић. “У зависности од примјењене дозе, биљке које су приказане на изложби, могу имати љековито или у већој или мањој мјери отровно дејство на организам човјека. Појам отровности је заправо услован. Неки од најјачих биљних отрова су изузетно дјелотворни лијекови, ако се примијене у терапијским дозама. Такве биљке употребљавају се у традиционалној медицини, али и у фармацеутској индустрији за добијање важних лијекова.”

Колико заправо знамо о љековитом и отровном биљу, о њиховом дјеловању и исправном начину дозирања? О корисности и штетности њихове примјене, те нежељеним посљедицама које могу настати нестручном и неправилном употребом? Да ли су све отровне биљке непожељне и која је њихова сврха у природи?“ Изложба Музеја Републике Српске „Између лијека и отрова“ одговара на ова, и бројна друга питања и дилеме у погледу љековитости и отровности дивљих и украсних биљка наше флоре.

By