Изложба иконописа у Бањалуци

postavka

У Музеју Републике Српске у понедјељак je отворена изложба ученичких радова полазника прве Школе иконописа у Бањoj Луци. Школа је трајала девет мјесеци, а двадесетак полазника, већином студената, похађало је ову школу у просторијама Основне школе “Иво Андрић”. Организатор школе, Радмила Лукетић , историчарка умјетности из Београда и иконописац Српске православне цркве, своје је радове први пут приказала Бањалучанима 2015. године. У Банском двору,  поводом 20. година бављења иконописом, имала је ретреоспективу рада, конципирану као интерактивну изложбу. Била је то прилика да посјетиоци погледају изложене иконе али и присуствују стварању новог дјела и сазнају више о иконопису, што је пробудило интересовање публике за даљом поуком.

Због великог броја заинтересованих, Радмила Лукетић је након двије деценије искуства и рада, основала Школу иконописа, гдје је полазницима током девет мјесеци преносила основна знања и фолозофију стварања у овој специфичној умјетничкој техници.

“Добар цртеж представља основу сваког доброг умјетничког дјела, па тако и иконе. У школи иконописа, ученици су се упознали са израдом византијског цртежа, са препарирањем даске, са израдом јајчане емулзије, са врстама пигмената и њиховом употребом, као и са самим осликавањем иконографског садржаја”, појаснила је Лукетићева.

Радмила Лукетић је знања стицала на факултету у Београду, затим на Вишој школи конзервације, а потом и у Манастиру Грачаница, гдје је као манастирски ђак, 1993. употпунила знање из иконописа и постала слободни умјетник, иконописац.

Изложба радова Школе иконописа биће отворена до 8. марта 2018. године.

By