Izuzetne izložbe obilježile rad Muzeja savremene umjetnosti

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković prisustvovala promociji video-rada „Zvuci rodnog kraja“ Mladena Miljanovića kojom je Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske obilježio 48. godišnjicu rada.

„Posebna čast ovom muzeju i publici učinjena je promocijom jedinstvenog video-rada našeg istaknutog umjetnika Mladena Miljanovića, kojim je ovogodišnja svečanost Muzeja uveličana, na zadovoljstvo mnogobrojne publike“, rekla je Đakovićeva.

Ona je ovom prilikom uputila čestitke povodom Dana Muzeja rukovodstvu i svim zaposlenim te  istakla značaj rada Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske kao jedne od vodećih muzejskih ustanova koja je proteklu godinu obilježila izuzetnim izložbama.

„Prisjetimo se samo  nekih od izložbi: retrospektive djela velikog Petra Lubarde, izložbe njemačke fotografkinje Helge Paris, aktuelne izložbe  slovenačke  umjetničke grupe `Irvin` ili izložbe ′Punktumi′ kojom je obilježena Evropska godina kulturnog nasljeđa“, podsjetila je Đakovićeva, istaknuvši i značaj  uspješnog predstavljanja Muzeja u inostranstvu, posebno onog na prestižnom moskovskom „Intermuzeju 2018“ sa autorskom projektom „ Prostor, oblik, dodir“.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo prosvjete i kulture pružilo podršku u realizaciji svih ovih izložbi, kao i drugim muzejskim aktivnostima.

„Ministarstvo će i ove godine pružiti  podršku svim projektima Muzeja uz želju da nastave svoj put istinskih ambasadora kulture kako u regionu , tako i u svijetu“, rekla je Đakovićeva te podsjetila da je Vlada Republike Srpske obezbijedila 480 hiljada maraka za obnovu krova Muzeja.

U okviru programa obilježavanja Dana Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, publici je predstavljen časopis „Inventure 2018“, godišnji časopis koji obuhvata pregled svih izložbi i izložbenih aktivnosti Muzeja u protekloj godini.

Video-rad „Zvuci rodnog kraja“ nastao je u maju 2018. godine u saradnji sa filmskom ekipom Grega Blejkija (Greg Blakey) australijskog režisera, a objedinjuje dva različita promišljanja o sveprisutnim simbolima etno-nacionalizma u današnjem kulturološkom kontekstu i promišljanja veterana iz sve tri vojske proteklog rata.

By