„Каролина Нојбер“ отворила 21. Театар фест „Петар Кочић“

????????????????????????????????????

У Народном позоришту Републике Српске синоћ је отворен двадесет први Театар фест „Петар Кочић“ премијером представе „Каролина Нојбер“, аутора Небојше Ромчевића, у режији Кокана Младеновића.

Претходно је Фестивал прогласила отвореним предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, која је поздравила присутне љубитеље умјетности и позоришта и нагласила да је Театар фест позоришни догађај који показује да је у питању традиција и да је ријеч о нечему у шта је уложено много труда, апора, енергије и воље.

„Чињеница да нас Театар фест мобилише, да окупља велики број људи и да свакако пружа задовољство свима који уживају у позоришту говори сама за себе“ изјавила је Жељка Цвијановић. Такође је истакла да треба захвалити свим умјетницима, глумцима и ствараоцима на доприносу који су дали током свих ових година, од којих су неке биле изузетно тешке.

Директор Народног позоришта Републике Српске Ненад Новаковић истакао је да је Театар фест израстао у културно-културолошку манифестацију од регионалног значаја.

„Ове године имамо једну од најозбиљнијих селекција на коју смо посебно поносни“, рекао је Новаковић, те уз оцјену да ансамбл Народног позоришта Републике Српске краси неизмјеран ентузијазам, најавио премијерно извођење представе „Каролина Нојбер“.

Он је искористио ову прилику и да захвали глумици Миљки Брђанин и сценографкињи Драгани Пурковић-Мацан на наградама које су им додијељене на недавно завршеном 63. Стеријином позорју.

Градоначелник Игор Радојичић је истакао да је Тетар фест догађај у граду на Врбасу који се с нестрпљењем очекује.

Такмичарски програм овогодишњег Театар феста чини шест представа, а посљедње вечери ће бити одиграна представа у част награђених. Поред тога, гледаоци ће моћи уживати и у Другом фестивалу монодраме младог глумца, који ће несумњиво привући велику пажњу. Пратећи програм Фестивала чине и промоције књига и часописа као и Стручно-научни скуп који се ове године бави темом Каква је будућност театра? – Фестивали у култури.

By