Конкурс најављује 17. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе

forum

Поводом Међународног дана писмености, који се обиљежава 8. септембра, Форум театар Источно Сарајево расписао је конкурс за књижевну манифестацију 17. Међународни фестивал поезије за дјецу и младе. Овај датум утемељио је „Унеско“ давне 1967. с циљем промовисања важности учења и писмености, али и освјешћивања јавности о проблему неписмености који још увијек погађа велики дио свјетског становништва.

Форум театар већ седамнаест година, даје посебан допринос умјетничком описмењавању младих и промовисању писане ријечи кроз конкурс и програмске активности Међународног фестивала поезије за дјецу и младе. Овогодишњи фестивал ће се одржати од 13-15. децембра у Источном Сарајеву, под мотом „Тражим помиловање“.  Посвјећен је нашој великој пјесникињи Десанки Максимовић. Мото овогодишњег фестивала инспирисан је циклусом пјесама  „Тражим помиловање, лирска дискусија са Душановим закоником“ (1964). Тражим помиловање је и тема овогодишњег конкурса за младе пјеснике од 18 до 30 година.

Ово је јединствена манифестација за дјецу на просторима Републике Српске која се одржава седамнаести пут у Источном дијелу Републике Српске, са циљем да генерација значајних и остварених пјесника за дјецу из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Црне Горе и Словеније и млади пјесници којима тек предстоји умјетничко потврђивање, као и побједници конкурса, учествују заједно на фестивалу славећи писану ријеч и књижевност за дјецу. Својим концептом и квалитетом организације, континуитетом и традицијом одржавања, постигнутим резултатима и ефектима код дјеце и младих, манифестација превазилази све друге у овом сегменту стваралаштва и књижевним манифестацијама за дјецу. У оквиру фестивала одвијају се бројне активности са циљем да се дјеци приближе различити елементи поезије и културе писане ријечи: креативне радионице за дјецу, изложбе- визуелизација слике, рецитовање сопствене поезије на јавним наступима, што значајно доприноси томе да се поезија учини доступнијом најмлађој публици.

У оквиру фестивала реализоваће се  пет програмских цјелина посвјећених Десанки Максимовић, која се  сматра једном од најзначајнијих књижевних представника српског романтизма.

Пјесме за дјецу имају најтрајнију вриједност не по умјетничкој, него по етичкој вриједности. Тиме је Десанка Максимовић постала родоначелник пјесништва за дјецу у српској поезији и значајни представник ове лирске врсте.

Значајан програмски сегмент фестивала је жива пјесничка ријеч и сусрет са великанима дјечије поезије, који ће и ове године увеличати фестивал.

У оквиру издавачке дјелатности фестивала планирано је издавање аудио књиге награђених младих пјесника конкурса 15. и 16. фестивала поезије.

 Генерални покровитељ фестивала је Министарство просвјете и кулутре Републике Српске. Медијски покровитељи фестивала су Радио-телевизије Републике Српске и Новинска агенција РС Срна.

By