Културна сарадња Српске и Србије

sastanak-u-kulturi-10-11-2017

Помоћник министра културе Тања Ђаковић разговарала је данас са помоћником министра за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и умјетности Дејаном Масликовићем и руководиоцем групе за студијско-аналитичке послове Тамаром Шевић у Министарству културе и информисања Србије о  могућностима за побољшање културне сарадње између Републике Српске и Србије.

На састанку је било ријечи о стратешким усмјерењима влада Српске и Србије и договорено потписивање Споразума о заједничком процесу дигитализације у свим областима културе између два ресорна министарства.

Разговарано је такође о могућностима законског регулисања размјене обавезног примјерка публикација између републичких библиотека на начин да Народна библиотека  Србије примљене обавезне примјерке распоређује и за Народну и универзитетску библиотеку Републике Српске.

Помоћник министра за културу Тања Ђаковић истакла је ово веома важним  јер је се ради о једном језичком простору, те је од општег интереса успостављање  система размјене публикација, издавачке продукције Републике Српске и Србије, што употпуњава депозитне националне фондове, доприноси стварању централног електронског каталога и система узајамне каталогизације.

Поред већ одличне сарадње са Југословенском кинотеком из Бeoгрaдa, отворена је могућност сарадње и са „Филмским новостима“. Тако је договорено да „Филмске новости“ из Србије организују обуку за дигитализацију кинотечке грађе.

By