Kulturno nasljeđe Srpske pred Rusima

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković otvorila je danas izložbu „Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe” u Muzeju Hleba u Sankt Peterburgu.

„Zmijanjski vez kulturna je baština veza žena sa Zmijanja a njegova posebnost ogleda se ne samo u ornamentici i modro plavoj boji, koja je jedino pod dnevnim svjetlom u stanju da pokaže svoj pravi karakter i šarm, nego i u načinu njenog nastanka, posebnom tehnikom tretiranja bilja, na kamenu, od strane odlučne ženske ruke“, rekla je Đakovićeva.

Govoreći o mjestu nastanka ovog veza, ona je istakla da je Zmijanje ostrvo jednog prkosnog, krševitog kraja, jednako prkosnog naroda koji je vjekovima odolijevao raznim okupacijama, uspijevajući da ostane netaknut i skriven od ostatka svijeta.

„Zmijanje je metaforički prikaz ove zemlje u malom i njenog otpornog, hrabrog naroda, jakog karaktera i nježne duše. Zato ne čudi da je upravo u ovom kraju, u potpunoj izolaciji od ostatka svijeta, prostora i vremena, nastalo jednako kompleksno djelo umjetnosti koje postoji kao refleksija naroda iz kojeg je poteklo, jednostavno, odvažno, elegantno i snažno“, naglasila je Đakovićeva.

Ona je podsjetila da je na Uneskovu listu nematerijalne svjetske baštine Zmijanjski vez uvršten 26. novembra 2014. godine kao prvo djelo iz Bosne i Hercegovine upisano na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

„Zahvaljujući predanom radu naših čuvara tradicije i majstora ovog veza, Muzeju Republike Srpske i Radenki Jungić, modro plava nit na bijeloj podlozi u otmjenoj kombinaciji razigranog, a istovremeno preciznog geometrijskog dizajna, postala je sinonim za kulturu Republike Srpske i jedan od njenih najboljih ambasadora“, rekla je Đakovićeva.

Predstavljajući izložbu „Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe“ u okviru manifestacije „Dani kulture  Republike Srpske u Sankt Peterburgu“, Muzej Republike Srpske prvi put se predstavlja u Ruskoj Federaciji, i to sa izuzetnim kulturnim nasljeđem koje baštini u svom fundusu.

Izložba se sastoji od 65 trodimenzionalnih predmeta, 20 banera sa fotografijama Zmijanjskog veza i tri velika postera. Posjetioci će moći vidjeti i digitalno predstavljenu izložbu, kao i dokumentarni film o upisu Zmijanjskog veza na Uneskovu listu. U toku izložbe biće realizovane i radionice Zmijanjskog veza.

 

By