Kulturno stvaralaštvo Srpske dobro prihvaćeno u Sankt Peterburgu

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević ocijenio je za Agenciju SRNA da je predstavljanje institucija kulture Srpske ostavilo pozitivan utisak u Sankt Peterburgu i najavio dolazak kulturnih pregalaca tog grada u Srpsku.

“Smatram da je veoma dobro što smo imali priliku da predstavimo naše kulturno stvaralaštvo ruskoj publici. Republika Srpska mora nastaviti sa otvaranjem prema svijetu i predstavljanjem svog kulturnog stvaralaštva. Treba da pokažemo našu tradiciju, ali i savremena dostignuća u kulturi”, rekao je ministar Malešević.

On je istakao da će saradnja sa Sankt Peterburgom u oblasti kulture biti nastavljena i dodao da se očekuje njihov nastup u Republici Srpskoj.

Ministar Malešević je izjavio da je publika koja je prisustvovala kulturnim događajima u okviru upravo završene manifestacije “Dani Republike Srpske u Sankt Peterburgu”, pozdravila gromoglasnim aplauzima nastupe naših umjetnika.

“Glumci Narodnog pozorišta Republike Srpske koji su izveli dvije predstave, bili su veoma dobro prihvaćeni. Poslije predstave `Sinovi umiru prvi` u Državnom dramskom pozorištu `Prijut komedijanta`, publika je neprekidno aplaudirala tako da su se oni četiri puta vraćali na scenu, što govori da je publika razumjela predstavu. Slično je prihvaćena i predstava `Časovi u kojima ništa nismo znali jedni o drugima`. Iako je u tom pozorištu izvedena isto veče i premijera ruske predstave, naša je bila odlično posjećena i glumci su aplauzom tri puta vraćani na pozornicu”, naveo je ministar Malešević.

On je napomenuo da je i otvaranju izložbi prisustvovao veliki broj posjetilaca.

“Izložbu Muzeja Republike Srpske `Jasenovac – koncentracioni logor`, koja je otvorena u Državnom memorijalnom muzeju odbrane i opsade Lenjingrada i izložbu Narodne i univerzitetske biblioteke `Petar Kočić – S planine i ispod planine`, koja je otvorena u Centralnoj gradskoj biblioteci `V.V. Majakovski`, poklonili smo ovim institucijama i sanktpeterburškoj publici. Odlično je prihvaćena i izložba Muzeja Republike Srpske `Zmijanjski vez – svjetsko nematerijalno nasljeđe` u Muzeju Hleba u Sankt Peterburgu. Izvanredno je prihvaćen i naš savremeni pisac Berislav Blagojević”, rekao je ministar Malešević.

On je naglasio da je Kinoteka Republike Srpske predstavila višestruko nagrađivane dokumentarce autora iz Srpske, koji su naišli na pozitivan odjek.

Ministar Malešević je naveo da su pozvana tri maturanta iz Republike Srpske na veliko veče maturanata 26. juna na Nevskom prospektu, gdje prisustvuje više od milion ljudi.

By