Међународни дан дјетета у Музеју РС

muzej-rs1-800x478

У Музеју Републике Српске, у уторак 20. новембра са почетком у 11.оо часова одржаће се традиционална манифестација „Међународни дан права дјетета“.

Одјељење за образовно-педагошки рад већ тринаесту годину обиљежава „Међународни дан права дјетета“.

Према програму обиљежавања „Међународног Дана права дјетета“, гости Музеја овога дана сваке године су ученици из удаљенијих школа Републике Српске, који нису у могућности да често посјећују Музеј РС.

Ове године догађај је приређен за ученике од VI до IX разреда ОШ „Младен Стојановић“ из Кришковаца, Лакташа и Клашница.

Одјељење за образовно-педагошки рад у сарадњи са еколозима и биолозима из Друштва за заштиту истраживања биодиверзитета Бања Лука, организује едукативно-креативну радионицу „Ноћни летачи-чудесне сове“.

Програм манифестације након радионице:

– ученици који ће посјетити Музеј РС припремиће кратак програм којим ће представити своју школу и свој родни крај из којег долазе;

– ученици ће са вишим музејским педагогом Наташом Ного и кустосима обићи Сталну поставку “Од праисторије до савременог доба”, мултимедијалну изложбу “Јасеновац”, Хербаријум и тематске изложбе „У сусрет Берлинском конгресу“ и изложбу дјела Ненада Ражнатовића

„У славу Франциска де лос Тороса”.

Датум 20. новембар представља дан када је Скупштина УН-а усвојила Декларацију о правима дјетета, предлажући да се тoг дана кроз манифестације широм свијета, глобално подиже свијест о идеалима и циљевима Конвенције о Правима дјетета. Установљен од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954. године, „Међународни дан права дјетета“ обиљежава се у циљу глобалног разумјевања дјечијих права и потреба, као и дјечијег благостања и међусобног прихватања различитости.

By