Међународни фестивал “Први кадар” од 12. до 17. новембра

20181106191127-272827

Међународни филмски фестивал “Први кадар”, који ће од 12. до 17. новембра бити одржан у Источном Сарајеву и Зворнику, свечано ће бити отворен премијерним приказивањем у Републици Српској играног филма “Границе кише”, Николе Мијовића и Властимира Судара у понедјељак, 12. новембра.

“Свечано отварање 12. Фестивала планирано је за 19.00 часова у Културном центру у Источном Новом Сарајеву. Премијери ће присуствовати продуцентска и глумачка екипа филма, као и бројни гости и значајна имена документарног филма из цијелог свијета”, потврдила је умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић-Штифанић.

Штифанићева је нагласила да овогодишњи мото Фестивала “Први кадрирај!” подстиче филмске ауторе да трагају за новим филмским причама и први их забиљеже.

“На тај начин Фестивал покреће инспирацију и креативност у стварању филмских остварења са упечатиљивим ставом. Мото фестивала је и порука младима да се баве филмом и филмском умјетношћу”, навела је Штифанићева.

Она је подсјетила да је овај фестивал, потписивањем Меморандума о сарадњи Продукције “Први кадар”, града Зворника и општине Источно Ново Сарајево, направио још један веома значајан корак у мисији децентрализације културе и кинематографије.

“Одржавањем Фестивала у Источном Сарајеву и Зворнику, Продукција жПрви кадарж постаје мост културе међу градовима, чиме се повећава број филмских гледалаца и утицај на развој кинематографије у Републици Српској и БиХ и фестивал добија нови концепт”, истакла је Штифанићева.

Она је најавила да ће се у званичном такмичарском програму Фестивала такмичити 42 филма из 17 земаља, који ће бити приказани у шест фестивалских селекција.

Ријеч је о селекцијама: “У фокусу” – Међународна селекција документарних филмова; “Екс ЈУ у фокусу” – Регионална селекција документарних филмова са екс ЈУ простора; “Кратке приче” – Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора; “Екс ЈУ кратке приче” – Регионална селекција кратких играних филмова са екс Ју простора, “Кључ за филм” – Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета и “Нови погледи” – Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета.

“Ове године фестивал је обогаћен за нову селекцију жЕкс Ју кратке причеж. С обзиром на велики број пријављених кратких играних филмова са простора бивше Југославије, указала се потреба да се публици прикаже пресјек најновијих остварења кратког играног филма, аутора који дају значајан допринос популаризацији домаће кинематографије код нас и у свијету”, истиче селектор 12. “Првог кадра”.

Штифанићева наглашава да ће у години кад се обиљежава стотину година од Првог свјетског рата Фестивал програмским концептом томе дати посебан допринос са нагласком на улогу жена у Првом свјетском рату.

На отварању Фестивала биће организована изложба “Храбре жене путују кроз време”, аутора Александре Јованић и Чарне Манојловић. Међу храбрим женама, којима је посвећена изложба су и Надежда Петровић и Милунка Савић, које су захваљујући својим пионирским подвизима дале посебан допринос у рату.

На Фестивалу ће бити приказан и играни филм “Челичне ратнице”, аутора Јелене Миле, а то је прича о женама добровољцима у Првом свјетском рату и ратовима на Балкану.

У оквиру едукативног програма Фестивала биће приказан мајсторски документарац, снимљен у традицији најбољих Би-Би-Си програма “Дуго путовање у рат”, редитеља Милоша Шкундрића. Овај историјски документарац, аутентичним причама из прошлости помаже разумијевању зашто је почео Први свјетски рат.

У оквиру едукативог програма Фестивала биће одржан ДокМастерКлас предавање “Умјетност документаризма – Портрет у документарном филму”.

Филмска школа “Првог кадра” ове године биће одржана у Зворнику и у оквиру ње ће бити реализована тродневна радионица анимираног филма, у сарадњи са
Студиом цртаног филма “СЦФ98” из Ниша.

За најмлађе у Источном Сарајеву и Зворнику припремљено је посебно изненађење,

By