Музејско благо приближити публици

Поводом Европске ноћи музеја, министар просвјете и културе др Дане Малешевић упутио је честитку музејима у Републици Српској.

„Најискреније честитке упућујем свим музејима и музејским радницима у Републици Српској поводом обиљежавања Међународног дана и Европске ноћи музеја! Богатим и разноврсним програмима наши музеји доказују да су достојан дио европске музејске породице и да су то мјесто заслужили преданим радом на очувању нашег културног насљеђа“, истакао је министар Малешевић у честитки.

Он је подсјетио да је овогодишња тема обиљежавања празника музеја „Хипер-повезани музеји: нови приступи, нова публика“, што указује на неопходност прилагођавања рада музејских институција савременом тренутку и начину на који данашња публика прихвата културу.

„Анимација публике, односно развој музејских програма и изложбених активности уз ангажман публике као један од стратешких циљева, управо је у складу са овим музејским активностима. Посебно је важна и дигитализација музејске грађе и кулурног насљеђа јер је то начин да се музејско благо приближи домаћој публици, али и да се представи диљем свијета“, поручио је министар Малешевић.

Он је указао да је Европска ноћ музеја прилика да и музеји у Републици Српској широм отворе врата и најмлађој публици и да забавним и креативним програмима задобију њихово повјерење и стекну сталне посјетиоце.

„Приликa je тo дa сe сви зajeднo пoдсjeтимo важне улогe музеја која се темељи на очувању и његовању културне баштине нашег народа“, истакао је министар Малешевић.

Он је свим учесницима програма обиљежавања ове манифестације у Републици Српској пожелио много успјеха а посјетиоцима лијепу музејску ноћ.

By