Muzejsko blago približiti publici

Povodom Evropske noći muzeja, ministar prosvjete i kulture dr Dane Malešević uputio je čestitku muzejima u Republici Srpskoj.

„Najiskrenije čestitke upućujem svim muzejima i muzejskim radnicima u Republici Srpskoj povodom obilježavanja Međunarodnog dana i Evropske noći muzeja! Bogatim i raznovrsnim programima naši muzeji dokazuju da su dostojan dio evropske muzejske porodice i da su to mjesto zaslužili predanim radom na očuvanju našeg kulturnog nasljeđa“, istakao je ministar Malešević u čestitki.

On je podsjetio da je ovogodišnja tema obilježavanja praznika muzeja „Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika“, što ukazuje na neophodnost prilagođavanja rada muzejskih institucija savremenom trenutku i načinu na koji današnja publika prihvata kulturu.

„Animacija publike, odnosno razvoj muzejskih programa i izložbenih aktivnosti uz angažman publike kao jedan od strateških ciljeva, upravo je u skladu sa ovim muzejskim aktivnostima. Posebno je važna i digitalizacija muzejske građe i kulurnog nasljeđa jer je to način da se muzejsko blago približi domaćoj publici, ali i da se predstavi diljem svijeta“, poručio je ministar Malešević.

On je ukazao da je Evropska noć muzeja prilika da i muzeji u Republici Srpskoj širom otvore vrata i najmlađoj publici i da zabavnim i kreativnim programima zadobiju njihovo povjerenje i steknu stalne posjetioce.

„Prilika je to da se svi zajedno podsjetimo važne uloge muzeja koja se temelji na očuvanju i njegovanju kulturne baštine našeg naroda“, istakao je ministar Malešević.

On je svim učesnicima programa obilježavanja ove manifestacije u Republici Srpskoj poželio mnogo uspjeha a posjetiocima lijepu muzejsku noć.

By