Музеј РС на Данима културе у Санкт Петербургу

Поводом Културног програма “Дани културе Републике Српске у Санкт Петербургу” Музеј Републике Српске ће у Руској Федерацији у мају представити двије изложбе: “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе” и “Концентрациони логор Јасеновац – највећи усташки логор смрти”.

Свечано отварање изложбе “Змијањски вез – свјетско нематеријално насљеђе” је 11. маја у Музеју Хлеба у Санкт Петербургу. Презентујући изложбу “Змијањски  вез – свјетско нематеријлано насљеђе” Музеј Републике Српске по први пут се представља у Руској Федерацији, и то са изузетним културним насљеђем које баштини у своме фундусу. Изложба је мултимедијалног и интерактивног карактера и биће представљена на највишем стручном и музеолошком нивоу.

„Изложбом у Санкт Петербургу, становништво у Руској Федерацији упрознаје се са првим нематеријалним културним насљеђем Републике Српске које је уписано на УНЕСКО-ву листу. Изложба је прилика да се на највишем нивоу реализује и културна сарадња између Руске Федерације и Републике Српске“, истакла је аутор изложбе, етнолог Данијела Ђукановић, музејски сајетник.

Гостима и учесницима, те бројним интернационалним посјетиоцима овог значајног културног програма, Змијањски вез биће презентован кроз двадесет дизајнираних банера, поставњених у Музеју Хлеба. Изложба даје објашњења значаја, вриједности и љепоте Змијањског веза, те презентује учешће и рад носилаца Змијањског веза, односно удружења која и данас израђују Змијањски вез и чувају га као дио савремене културе.

Изложба се састоји од 65 тродимензионалних предмета (музејска граћа, предмети Змијањског веза којег раде носиоци Змијањског веза у 21. вијеку), 20 банера гдје ће бити представљене фотографије Змијањског веза, три велика постера, дигитално представљање изложбе на таблетима (руски и енглески превод текста), документарни филм о упису Змијањског веза на УНЕСКО-ву листу. У току изложбе а и током три дана колико будемо боравили у Москви биће реализоване радионице Змијањског веза која ће водити везиља Сања Бајић.

Посјетиоци ће имати прилику да погледају и документарни филм о Змијањском везу, као и да прегледају мобилну презентацију у виду мапе – каталога од 60 страна, гдје су представљени извезени примјерци Змијањско веза, фотографије панораме Змијања и народне ношње.

Свечано отварање изложбе “Концентрациони логор Јасеновац – највећи усташки логор смрти” је 11. маја у Државном меморијалном музеју одбране и опсаде Лењинграда. За изложбу је коришћен релевантан фотодокументарни музејски материјал.

„На уводном дијелу изложбе представљено је стварање концентрационог логора Јасеновац, као и процес хапшења и депортовања у Јасеновац свих непожељних, прије свега Срба. Посебном цјелином експозиције истакнути су највећи усташки злочинци и њихове бруталне методе ликвидације, примјењене на логорашима“, истакао је аутор ове изложбе, виши кустос историчар Миленко Ђорђевић.

Он је појаснио да је,  примјењујући расну политику према нацистичким узорима, усташка власт је тада настојала је да се ријеши и Јевреја и Рома. Таква политика довела је до геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима. Највећи број жртава био је у систему логора Јасеновац, гдје су ликвидирани и антифашисти, као и други људи који се нису слагали са званичном усташком политиком.

У оквиру овог дијела изложбе посебно је истакнуто страдање дјеце. Приказ коцентрационог логора Јасеновац након ослобођења је тема којом се заокружује изложба, а садржај обухвата 40 фотографија, два банера и филм о логору Јасеновац.

By