Ноћ музеја у Музеју савремене умјетности

img_3183

У Музеју савремене умјетности Републике Српске одржана је конференција за новинаре на којој је представљен програм  дванаесте по реду Европске ноћи музеја, коју ова установа обиљежава у  суботу, 20. маја 2017. године.

Европска Ноћ музеја се организује под покровитељством Вијећа Европе и UNESCO-а, а везана је за Међународни дан музеја (18. мај), који је установљен од стране ICOM-а и сваке године фокусиран на различиту музејску тему. Овогодишња теме Међународног дана музејa је „ Музеји и спорне историје: говорити неизрециво у музејима“, која између осталог наглашава значај доприноса музеја савременом друштву.

Обиљежавању Европске ноћи музеја, Музеј савремене умјетности Републике Српске придружио се 2006. године, као прва музејска институција из БиХ, а на позив Министарства културе и информација Републике Француске. Програм Ноћи Музеја у организацији МСУРС-а још од 2006. године подразумијева богат и визуелни и музички програм који се одвија у простору музеја као и на платоу испред саме зграде Музеја.

И овогодишњу Ноћ музеја у реализацији МСУ РС препознало је и Специјално представништво Европске уније у БиХ, које нам је пружило подршку у реализацији ,a  амбасадор Европске унијеу БиХ господин Ларс Гунар Вигемарк у суботу 20. маја ће свечано отворити манифестацију Ноћ Музеја.

Успјешна сарадња започета прије двије године са Компанијом м:тел настављена је и кроз овогодишње активности, тако да се и ове године Компанија м:тел  појављује као пријатељ музеја, а значајну подршку пружила  нам је и компанија Molson-Coors заступник Старопрамен пива.

 

Програм Европске Ноћи Музеја ( од 20.00 до 24.00)

 Програм Ноћи музеја започиње изложбом „Теме и идеје модерног: Српско сликарство 1900–1941 која је реализована у сарадњи са Галеријом Матице српске из Новог Сада, а која је свечано отворена 21. априла у оквиру обиљежавања Дана града Бањалуке.  Ријеч је о сталној поставци  Галерије Матице српске, која подразумијева више од 60 најзначајнијих дјела сликара попут Саве Шумановића, Јована Бијелића,, Данице Јовановић, Петра Добровића, Милана Коњевића и др.

Куриозитет ове изложбе је у томе што је она саставни дио сталне поставке и  што ју је могуће видјети само у Новом Саду, али захваљујући сарадњи ове две институције, бањалучани ће имати прилику да више од мјесец дана уживају у дјелима великана српског сликарства.

Програм на платоу испред МСУ РС, биће подијељен у два сегмента: виузелни и музички.

Први музички дио подразумијева наступ „Џез поези кабареа“ који изводе својеврсан музички перформанс настао спајањем врхунског бањалучког џез квартета „Кombine Quartet“ и поезијом два млада бањалучка пјесника Небојше Курузовића и Саше Берендике,a биће употпуњен и фотографијама Драге Вејновић, Јање Бијелић и Вање Милошевић које су настале на фото експерименту Jazz Poesy Cabaret  који је одржан недавно.

Након концерта очекује нас наступ INEX CIRKUS TETRA  из Београда, која ће извести 30-минутни перформанс који се састоји од плеса, луткарског театра, ваздушних акробација и жонглирања.

Крај програма обиљежиће наступ бањалучког  дј двојца ФлатФунк, Александра Матића и Славише Марјанца, који су на регионалнох клупској сцени активни још од 2002 године.

 

By