“Они који једу кромпир”- умјетничка интервенција Радоша Антонијевића

img_0837

“Они који једу кромпир” назив је несвакидашњег умјетничког пројекта умјетника Радоша Антонијевића реализованог на травњаку испред Музеја савремене умјетности Републике Српске .

Умјетничка интервенција „Они који једу кромпир” саставни је дио изложбе “На своме мјесту стајати” Радоша Антонијевића која ће бити отворена у Музеју савремене умјености Реублике Српске 6. јула 2017. године.

За потребе овог пројекта који је истовремено инсталација, скулптура, умјетничка акција и догађај у јавном простору, умјетник ће користити кромпир као биљку и све њене симболичке и материјалне потенцијале, којим се жели указати на фантастичну манифестацију живота и мудрости у природи, којом смо свакодневно окружени, али је нисмо увијек свјесни.

Кромпир је поријеклом из Перуа и свједочанство је сталних природних и вјештачких миграција, које свакодневно мијењају слику свијета. Сви га сматрају дијелом сопствене културе без обзира на религију или нацију,а социјални статус постаје све чвршћа одредница, па стално осиромашивање све више повећава групу људи која би могла себе називати “онима који једу кромпир”.

Узгајање биљке у умјетничке сврхе поставља питање привремености, па тако овај комплексни рад, наводи на размишљање и тражење одговора на питање гдје се налази суштина умјетничког рада. Да ли је суштина у сјемену – идеји, цвијету – љепоти, плодовима – тијелу, окружењу – контексту, или у односу ових позиција – релацијама, илиможда само у игри као манифестацији жеље за животом која надилази све ове форме.

Инспирацију за кромпир у облику потрета Ван Гога, умјетник проналази у слици “Људи који једу кромпир” коју је Винсент ван Гог насликао 1885. године и на којој су приказани холандски сељаци како у скученој соби и у атмосфери пригушеног свјетла вечерају свој скромни оброк. Помињање кромпира у наслову слике допуњује сцену и овај тамни простор као да премјешта под земљу, гдје је кромпиру и мјесто.

Током трајања пројекта умјетник ће на травњаку испред МСУРС покушати да узгоји кромпире у облику портрета Винсента ван Гога (познатог али веома сиромашног умјетника), а затим да их очува у оригиналном или неком скулпторском материјалу.

Сви плодови узгојени током овог пројекта биће поједени од стране умјетника, кустоса и публике. Нека се затвори круг!

 

By