Отварање изложбе словеначке групе IRWIN „Was is Kunst Bosnia and Herzegovina / Хероји 1941–1945“

postavka-izlozbe-foto-jaka-babnik

Музеј савремене умјетности Републике Српске с великим задовољством најављује  отварање изложбе Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina / Хероји 1941–1945, којом се први пут у Бањалуци представља словеначка група Irwin, један од најинтригантнијих умјетничких колектива Источне Европе. Изложба ће бити отворена 29. новембра у 19.00 часова.

Изложба Was ist Kunst Bosnia and Herzegovinа / Хероји 1941–1945 вишезначни је умјетнички пројекат који подстиче на размишљање и дијалог о умјетности и чини наставак циклуса Was ist Kunst, претходно реализованог у Србији, Словенији, Македонији, Њемачкој и многим другим земљама. Група Irwin је за бањалучку изложбу изабрала готово стотину портрета народних хероја, бораца и боркиња из времена НОБ-а, који се 80 година чувају у депоима Историјског музеја Босне и Херцеговине у Сарајеву, а насликали су их најзначајнији босанскохерцеговачки умјетници/умјетнице из периода социјалистичког реализма од 1948. до 1953. године. Сви портрети израђени су са једним циљем: очувањем култа сјећања и личности хероја.

У њиховом карактеристичном маниру група Irwin, користећи већ постојеће портрете, које инкорпорирају у масивне рамове, уникатно израђене за сваки од њих, овим дјелима даће ново значење, које отвара могућности за нову врсту интерпретације и погледа на насљеђе из доба социјализма. Преузимање већ постојећих умјетничких радова, уз карактеристичну употребу методологије ретропринципа, по којем је група Irwin препознатљива, резултирало је једном од продукцијски најзахтјевнијих изложби реализованих у МСУ РС, са циљем да се на постављено питање, кроз посматрање и читање изложбе, дође до адекватног одговора. Да би се додатно појаснио овај комплексан дискурс, који је и те како актуелан у данашњој глобалној сфери, послужиће и каталог који прати изложбу, са текстовима проф. др Мишка Шуваковића, проф. др Асје Мандић и проф. др Миклавжа Комеља. Каталог који је дизајнирао Немања Мићевић није просто документ о изложби, него продукцијски прати комплексност овог умјетничког пројекта и служи као њен интегрални дио у покушају да се на постављено питање Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina пронађе одговор.

Пројекат Was ist Kunst Bosnia and Herzegovinа / Хероји 1941–1945 на нов је начин повезао два музеја: Историјски музеј Босне и Херцеговине и Музеј савремене умјетности Републике Српске, који су сарадњом на овом пројекту додатно оснажили успјешну институционалну сарадњу.

У оквиру пратећег програма изложбе 30. новембра (петак) у 19.00 часова у МСУРС биће одржано предавање проф. др Мишка Шуваковића, једног од аутора текстова каталога изложбе о умјетничком пројекту Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina, те уприличен разговор са члановима групе Irwin.

Изложба ће бити отворена до 22. фебруара 2019.

Петочлани умјетнички колектив који од 1983. године носи назив Irwin данас заузима једну од најзначајнијих позиција у савременој умјетности Источне Европе. Скупину Irwin  чине умјетници: Душан Мандич, Миран Мохар, Андреј Савски, Роман Урањек и Борут Вогелник, који након оснивања постају дијелом већег колектива, контроверзног НСК (Neue Slowenische Kunst), унутар којег су дјеловали као представници визуелних умјетности, поред музичке групе „Лајбах“, позоришне „Gledališče sestara Scipio Našice“ и дизајнерског одсјека „Нови колективизам“.

Умјетнички колектив НСК обиљежио је не само словеначку умјетничку сцену осамдесетих него се и афирмисао као један од најважнијих авангардних покрета у бившој Југославији.

Слично осталим групама унутар НСК-а, Irwin је посвећен тзв. „ретропринципу“, концептуалном принципу као особеном начину понашања и поступања. Овај принцип односи се на парадокс кретања напријед у будућност, који се одвија искључиво у односу према прошлости. Конкретно, то значи да је развој визуелног језика овог колектива током 80-их година почивао на преузимању цитата из западне и европске умјетности XIX и XX вијека. Irwin је користио мотиве тоталитаристичких режима, мотиве из умјетности различитих авангардних покрета, нарочито оних који су били политички ангажовани (италијански футуризам и руски конструктивизам).

Jедан од њихових најпознатијих умјетничких пројеката било је проглашење Neue Slowenische Kunst државе 1991. године, у вријеме када почињу ратови и распарчавање Југославије.

Излагали су у готово свим релевантним европским и свјетским музејима и галеријама, укључујући и велике умјетничке манифестације попут Манифесте у Ротердаму и Љубљани и Венецијанског Бијенала.

Њихова дјела налазе се у престижним свјетским колекцијама као што су МоМА у Њујорку, Тејт Модерн у Лондону, Ванабе Музеј у Ајндховену, Лудвиг музеј и Албертина у Бечу и многи други.

By