Otvorena izložba „Freske Kosova i Metohije“

Ministar prosvjete i kulture mr Natalija Trivić prisustvovala je otvaranju izložbe „Freske Kosova i Metohije“ autora Bojana Popovića, istoričara umjetnosti i direktora Galerije fresaka Narodnog muzeja u Beogradu. Izložba je otvorena povodom Dana Republike Srpske u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci.

Ova postavka je i prvi u nizu kulturnih događaja kojima će biti obilježeno 800 godina od samostalnosti Srpske pravoslavne crkve. Izložba obuhvata 29 djela velikog formata, a riječ je o kopijama fresaka iz srpskih srednjovjekovnih manastira, koje su radili vrhunski francuski umjetnici 1946. godine na poziv Milana Kašanina, eksperta za srednjovjekovni period, koji je u to vrijeme obavljao funkciju direktora Galerije fresaka.

„Iznositi originalna djela iz manastira u korist muzejskih postavki, u našoj tradiciji, smatralo se svetogrđem, mada su se i takve stvari dešavale u svijetu, recimo u Barseloni. Stoga je Kašanin i došao na ideju o izradi kopija, koje su radili francuski majstori, istovremeno podučavajući i naše slikare tom poslu”, rekao je Popović.

On je potvrdio da Galerija fresaka Narodnog muzeja u Beogradu danas posjeduje zavidnu kolekciju kopija fresaka.

Akademik i upravnik Galerije Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Milivoje Unković zahvalio je Galeriji fresaka u Beogradu na izuzetnoj saradnji.

„Kada pogledamo ovaj mali detalj iz srpske srednjovjekovne umjetnosti, čovjek postavi pitanje – zar ima iko pravo da ovo otuđi ovim prostorima, koji neprikosnoveno, kulturološki, teritorijalno i duhovno pripadaju srpskom narodu”, rekao je Unković.

Dragan Davidović, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske, pozvao je sve ljubitelje umjetnosti i istorije da pogledaju izložene freske.

By