Отворени „Дани културе Републике Српске у Санкт Петербургу“

Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић свечано је отворио синоћ манифестацију „Дани културе Републике Српске у Санкт Петербургу“, у оквиру које ће наредних дана бити одржано низ културних догађаја с циљем представљања културног стваралаштва Републике Српске санктпетербуршкој публици.

„Прошле године смо имали част да угостимо значајне културне институције и бројне умјетнике који су нам пренијели дах културе и умјетности Руске Федерације, а ове године на сцену Санкт Петербурга ми доносимо дашак српске културе и савремени израз наше умјетности“, рекао је министар Малешевић.

У овогодишњем сусрету двије културе, публика у Санкт Петербургу упознаће рад и стваралаштво наших националних установа културе – Музеја Републике Српске, Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, Кинотеке Републике Српске и Народног позоришта Републике Српске, а представиће се и квартет флаута „Флутете“.

„Вјерујем да је ово само почетак изузетно плодоносне сарадње и богате размјене културних и умјетничких садржаја оног што баштинимо и стварамо у Републици Српској и оног што настаје на тлу велике ризнице умјетности – Руске Федерације“, истакао је министар Малешевић.

Он је нагласио да је ово посебна прилика за Републику Српску и Санкт Петербург да удруже и оснаже двије културе.

„Нашом културном сарадњом градимо нераскидиве мостове пријатељства и отварамо врата нашим умјетницима да представе своја остварења братском народу, али и богатимо нашу културу“, рекао је министар Малешевић.

Свечаном отварању манифестације „Дани културе Републике Српске у Санкт Петербургу“ присуствовали су и министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, помоћник министра за културу Тања Ђаковић, предсједник Комитета за културу Санкт Петербурга Констатнтин Сухенко, директок Државног драмског позоришта „Пријут комедијанта“ Виктор Минков те бројни култуни посленици Републике Српске и Санкт Петербурга.

На свечаном отварању манифестације наступио је квартет „Флутете“ а првог дана одржано је и „Вече документарног филма Републике Српске“ у биоскопу „Родина“. Овај програм припремила је Кинотека Републике Српске а приказани су вишеструко награђивани документарци аутора из Републике Српске као што су „Мој Милане“ Душка Анђића, „Буквар Буквица“ Миленка Јовановића, „Сунце и жица“ Симе Брдара и „Сувенир“ Милована Пандуревића.

Народно позориште Републике Српске представило се санктпетербуршкој публици представом „Синови умиру први“ у Државном драмском позоришту „Пријут комедијанта“.

„Дани културе Републике Српске у Санкт Петербургу“ одржавају се од 10. до 14. маја ове године.

У оквиру раније успостављене сарадње између Републике Српске и Санкт Петербурга, прошле године је одржана манифестација „Дани Санкт Петербурга у Републици Српској“, у оквиру које је грађанима Бање Луке био представљен изузетан културно-умјетнички програм.

By