Otvoreni „Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu“

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević svečano je otvorio sinoć manifestaciju „Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu“, u okviru koje će narednih dana biti održano niz kulturnih događaja s ciljem predstavljanja kulturnog stvaralaštva Republike Srpske sanktpeterburškoj publici.

„Prošle godine smo imali čast da ugostimo značajne kulturne institucije i brojne umjetnike koji su nam prenijeli dah kulture i umjetnosti Ruske Federacije, a ove godine na scenu Sankt Peterburga mi donosimo dašak srpske kulture i savremeni izraz naše umjetnosti“, rekao je ministar Malešević.

U ovogodišnjem susretu dvije kulture, publika u Sankt Peterburgu upoznaće rad i stvaralaštvo naših nacionalnih ustanova kulture – Muzeja Republike Srpske, Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Kinoteke Republike Srpske i Narodnog pozorišta Republike Srpske, a predstaviće se i kvartet flauta „Flutete“.

„Vjerujem da je ovo samo početak izuzetno plodonosne saradnje i bogate razmjene kulturnih i umjetničkih sadržaja onog što baštinimo i stvaramo u Republici Srpskoj i onog što nastaje na tlu velike riznice umjetnosti – Ruske Federacije“, istakao je ministar Malešević.

On je naglasio da je ovo posebna prilika za Republiku Srpsku i Sankt Peterburg da udruže i osnaže dvije kulture.

„Našom kulturnom saradnjom gradimo neraskidive mostove prijateljstva i otvaramo vrata našim umjetnicima da predstave svoja ostvarenja bratskom narodu, ali i bogatimo našu kulturu“, rekao je ministar Malešević.

Svečanom otvaranju manifestacije „Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu“ prisustvovali su i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković, predsjednik Komiteta za kulturu Sankt Peterburga Konstatntin Suhenko, direktok Državnog dramskog pozorišta „Prijut komedijanta“ Viktor Minkov te brojni kultuni poslenici Republike Srpske i Sankt Peterburga.

Na svečanom otvaranju manifestacije nastupio je kvartet „Flutete“ a prvog dana održano je i „Veče dokumentarnog filma Republike Srpske“ u bioskopu „Rodina“. Ovaj program pripremila je Kinoteka Republike Srpske a prikazani su višestruko nagrađivani dokumentarci autora iz Republike Srpske kao što su „Moj Milane“ Duška Anđića, „Bukvar Bukvica“ Milenka Jovanovića, „Sunce i žica“ Sime Brdara i „Suvenir“ Milovana Pandurevića.

Narodno pozorište Republike Srpske predstavilo se sanktpeterburškoj publici predstavom „Sinovi umiru prvi“ u Državnom dramskom pozorištu „Prijut komedijanta“.

„Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu“ održavaju se od 10. do 14. maja ove godine.

U okviru ranije uspostavljene saradnje između Republike Srpske i Sankt Peterburga, prošle godine je održana manifestacija „Dani Sankt Peterburga u Republici Srpskoj“, u okviru koje je građanima Banje Luke bio predstavljen izuzetan kulturno-umjetnički program.

By