Отворен Фестивал малих сцена и монодраме

Источно Сарајево - отворен фестивал малих сцена и монодраме

„Међународни фестивал малих сцена и монодраме својим квалитетом и дугом традицијом заслужио је сталну подршку Министарства просвјете и културе и тако ће бити и убудуће“, истакла је Добринка Максимовић, виши стручни сарадник за позоришну умјетност и кинематографију у Министарству, приликом отварања 22. издања овог фестивала у Источном Сарајеву.

Она је овом приликом појаснила да је ријеч о једном од фестивалa са најдужом традицијом у Српској и цијелом региону.

“Надам се да ћемо, ако не сљедеће, а оно за двије године фестивале одржавати у згради Народног позоришта у Источном Сарајеву”, рекла је Максимовићева.

Предсједник Организационог одбора Фестивала и градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић рекао је да је ово већ велика и озбиљна традиција за Источно Сарајево и један од најзначајнијих догађаја из области културе за цијели град и свих шест његових општина.

Директор Фестивала Младен Јанковић рекао је да су фестивалске вечери посебне за Источно Сарајево које је, према његовим ријечима, специфичан културни простор у коме дух једног народа остаје да траје.

“У обиљежавању и одржавању наше културне средине Фестивал има веома важну улогу. То је културна манифестација са најдужом традицијом у нашем граду и наш једини аутентични фестивал који је настао у ратним условима у Српским Хаџићима 1995. године. Поносни смо на ову манифестацију јер то више није само фестивал Републике Српске, већ и региона”, нагласио је Јанковић.

У оквиру свечаности отварања Фестивала у Културном центру Источно Ново Сарајево отворена је изложба слика академске сликарке Биљане Елчић коју ће посјетиоци моћи да погледају све вријеме трајања Фестивала.

Након церемоније отварања Фестивала, такмичарски дио отворили су глумци Народног позоришта Републике Српске представом “Подвала” у режији Ђурђе Тешић, а по тексту Милована Глишића.

Позоришна публика у Источном Сарајеву имаће прилику да до затварања Фестивала, у суботу, 9. децембра, гледа и представе “Будала на вечери” у извођењу Народног позоришта из Тузле, “Коштана” Славија театра из Београда, “Прах” у извођењу Наташе Нинковић и Зорана Цвијановића, а у режији Вељка Мићуновића, те “Мало благо” у извођењу Градског позоришта “Јазавац” из Бање Луке, а у режији Слађане Килибарде.

У такмичарском дијелу биће изведене и монодраме “Љубав на лесковачки начин” у којој глуми Весна Анђелковић, “Др Фелер” коју режира и у којој глуми Драган Божа Михајловић, те ауторски пројекти Стевана Шербеџије и Младена Радовановића “Сувишан човек” и Александра Ристановића “Судница”.

Представе и монодраме оцјењиваће стручни жири у саставу Предраг Бјелошевић, Миљан Вуковић и Витомир Митрић, а и ове године биће додијељене четири фестивалске награде – за најбољу представу, најбољу монодраму, најбољег глумца и најбољу глумицу.

Фестивал се реализује уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, Министарства културе и информисања Србије, Града Источно Сарајево, те уз помоћ општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Туристичке организације Источно Сарајево.

By