Очување српског језика и писма

ministar-dr-dane-malesevic_233582822

Министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић потписник је документа под називом „Приједлог за размишљање, о језику и нама” чији је циљ да најширој јавности укаже на важност свијести о потреби очувања српског језика и писма.

Став Министарства просвјете и културе Републике Српске је да питaњe jeзикa умногоме значи развитак и опстанак народа те да заштита српског језика и ћирилице треба да буде главни циљ и задатак језичке политике Републике Српске, уз потпуно уважавање језика и писма осталих народа.

Научна и стручна јавност Републике Српске и Србије све чешће упозорава да се на ширем простору, гдје данас живи српско становништво, ћирилично писмо све више потискује из јавне, али и службене употребе. Тиме је директно угрожен статус и употреба српског језика и писма. Стога српски језик и писмо морају уживати посебну бригу и заштиту републичких, научно-стручних и образовних институција.

Министарство просвјете и културе Републике Српске ће укључити релевантне институције, истакнуте лингвисте и интелектуалце са наших простора и иницирати научне и стручне скупове како бисмо понудили најбоља рјешења и начин којим ће се ћирилица додатно оснажити и заштитити.

У прилогу је текст документа  „Приједлог за размишљање, о језику и нама” који заједно потписују министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић, министар културе и информисања Републике Србије Владан Вукосављевић те угледни стручњаци у овој области с циљем очувања српског језика и писма, а у сусрет националном празнику просвјете и културе посвећеном Светом Сави и најављеној Декларацији о опстанку српског народа.

„Приједлог за размишљање, о језику и нама”

 

By