О битности културе са младим књижевницима

img_1427

Домаћини награђеним ученицима на конкурсу „Зашто је култура мени важна?“ из области књижевности били су  књижевници Тања Ступар-Трифуновић и Берислав Благојевић. Радионицу о љепоти и вјештинама књижевног стваралаштва са талентованим ученицима Тајаном Maркoвић из СШЦ Срeбрeницa и Никoлом Бркићем из Meдицинске школе Бaњa Лукa, што је био искуствени дио награде ученицима, књижевници су одржали у просторијама Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске.

Књижевница Тања Ступар-Трифуновић истакла је да су ови талентовани ученици своји данашњим представљањем управо одговрили на питање које је конкурсом постављено – „Зашто је култура важна?“, и због чега је важно да имамо овакав конкурс и друге пројекте ове врсте.

 „Сами ученици, својим радом и изузетним наступом, какав су имали на данашњој радионици, најбоље илуструју одговор на то питање. Они су истински представници културе и њене битности, и то према начину на који пишу и како се изражавају и кроз њихове приче, које су свакако заслужиле овакво признање а које говоре о слојевитости и битности културе и свега што  проистиче из ње“, истакала је Трифуновићева.

Она је иницијативу Министарства просвјете и културе путем овог конкрса оцијенила веома позитивном, али и истакла да она никако не смије бити једина те врсте, напоменувши колико је важно младе талентоване људе препознати, а затим их охрабрити и правилно усмјерити.

„Мислим да је крајње вријеме да сви ми, и ресорно министарство и сви ми који се бавимо културним животом будемо ти који ћемо их стално охрабривати и подстицати те дати им простор за њихов рад“, рекла је Трифуновићева и додала да сви требамо више пажње усмјерити на младе, јер су они управо најпродуктивнији и најбољи дио нашег друштва.

Књижевник и један од ментора на радионици Берислав Благојевић рекао је да му је истинско задовољство било радити са младим ствараоцима и упознати се са њиховим прозним радовима. „Заиста је задовољство било дружити се са овим младим људима, чути и читати како размишљају, јер њихове приче очитавају истинску озбиљност и промишљеност“, рекао је Благојевић.

Он је истакао како би било корисно наставити са овим конкурсом и у наредним годинама и на тај начин подржати младе ствараоце.

„Ја сам сигуран да би мени много значило да сам у њиховим годинама имао прилику сличну овој“, рекао је Благојевић те додао да никад није касно за добре ствари.

„Чини ми се да је ова баш таква и да с њом и сличним идемо у добром правцу“, закључио је Благојевић.

Тајана Марковић, ученица из Сребренице, уз захвалност за награду коју је дочекала са одушевљењем и невјерицом, како је сама рекла, није скривала задовољство због радионице са књижевницима.

„Данашње искуство за мена је јако лијепо и корисно и сигурно ће ми остати у памћењу.  Драго ми је да сам имала прилику да се упознам с истакнутим књижевницима који су ми пренијели своја стваралачка искуства, онаква каква у своме раду и сама желим достићи“, истакла је Тајана.

Никола Бркић, нагаређени ученик из Медицинске школе, такође је истакао колико му је драго што је добио прилику да се сретне и дружи са искусним и афирмисаним умјетницима.

„Тања и Берислав су са нама несебично подијелили нека своја знања и финесе  којима можемо  побољшати свој рад и које ће нам, сигуран сам, користити у будућности“, рекао је Никола.

Из области књижевности на овом конкурсу награђена је и ученица Taмaрa Куртумa из СШЦ „Пeтaр Кoчић“ Звoрник.

Конкурс „Зашто је култура (мени) важна?“, који је Министарство расписало у сарадњи са Републичким педагошким заводом и слиједећи циљеве Стратегије развоја културе Републике Српске 2017-2022, био је намијењен свим ученицима средњих школа у Републици Српској који имају афинитета према умјетности.

Њих 31 је, поред материјалне награде, добило јединствену прилику за сусрет са истакнутим ствараоцима у области њиховог умјетничког дјеловања, те прилику за стицање јединственог искуства кроз рад у њиховим атељеима и студијима.

До сада je одржано укупно шест радионица за награђене ученике у области ликовне умјетности и дизајна, из области фотографије, филма и продукције,  музике и књижевности – прозног и поетског стваралаштва. Свака од њих је снимљена и биће представљена најширој јавности путем емисије „Мени је важна“ у продукцији Радио-телевизије Републике Српске.

By