Podržati kreativnost i učenje u duhu svetosavlja

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković prisustvovala je Svetosavskoj akademiji u Kulturnom centru Gradiška i tom prilikom istakla da su svetosavske akademije, koje se održavaju širom Srpske, veoma značajne, ne samo sa Republiku, nego i za cijeli srpski narod.

“Važno je da smo ostali u duhu svetosavlja, da njegujemo ono što je Sveti Sava kao prvi srpski prosvjetitelj i arhiepiskop ostavio u nasljeđe, a to je srpska država i državotvornost”, rekla je Đakovićeva.
Ona je istakla da Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske, u duhu svetosavlja, ukazuje na značaj učenja i znanja, kreativnosti i talenta učenika osnovnih i srednjih škola.

Đakovićeva je podsjetila da je Ministarstvo objavilo konkurs pod nazivom “Zašto je kultura (meni) važna” i pozvala sve srednjoškolce da dostave svoje radove, te najavila da će jedna od narednih aktivnosti biti organizovanje konferencije o zaštiti ćirilice.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić istakao je da se u Gradišci već tradicionalno održava Svetosavska akedemija, a da se drugu godinu dodjeljuju nagrade najboljim učiteljima, nastavnicima i profesorima.

“Gradiška ima dobre prosvjetne radnike, a mora biti ponosna i na svoje uspješne učenike, koji su se u najboljem svjetlu pokazali na brojnim takmičenjima”, naveo je Adžić.

U programu Svetosavske akademije učestvovli su Gradski mješoviti hor “Lira”, Hor Osnovne muzičke škole “Branko Smiljanić”, studenti Bogoslovije Boban Kovačević i Milan Vrljanović, glumci Gradskog pozorišta Gradiška i učenici osnovih i srednjih škola. Besjedu o Svetom Savi govorila je profesor srpskog jezika i književnosti Radana Vila Stanišljević.

By