Podrška učenju o nacionalnim manjinama

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske mr Natalija Trivić podržala je projekat takmičenja učenika osnovnih škola u poznavanju tradicije, kulture i običaja nacionalnih manjina u Republici Srpskoj i istakla da je potrebno uključiti veći broj škola u realizaciju ovog projekta.

Ona je danas razgovarala sa predsjednikom Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjom Roverom o aktivnostima ovog saveza u predstojećoj godini, kao i mogućnostima unapređenja saradnje u oblasti podrške učenju o nacionalnim  manjinama u osnovnim školama.

„Nemjerljiv je značaj upoznavanja djece osnovnoškolskog uzrasta sa kulturom i običajima nacionalnih manjina koje žive u Republici Srpskoj, kao i njihovim pravima“, rekla je Trivićeva.

Osvrnuvši se na podršku nacionalnim manjinama u smislu sufinansiranja programa u oblasti kulture koje realizuju udruženja nacionalnih manjina, ministar Natalija Trivić je podsjetila da je ovogodišnji grant za programe nacionalnih manjina 40.000 maraka.

Predsjednik Saveza nacionalnih manjina Republike Srpske Franjo Rover rekao je da je zadovoljan saradnjom sa Ministarstvom prosvjete i kulture i školama u realizaciji takmičenja o nacionalnim manjinama.

„Potpisali smo Memorandum o saradnji u oblasti promocije, podrške i učenja o nacionalnim manjinama sa opštinom Prnjavor i Prijedor i  osnovnim školama sa područja ove dvije opštine. Planirano je potpisivanje takvih memoranduma i sa opštinama Bijeljina, Lopare i Ugljevik“, najavio je Rover.

On je pozvao ministra Nataliju Trivić da prisustvuje takmičenjima učenika, koja će se održati tokom februara, a na kojima će biti predstavljena tradicija, kultura i običaji nacionalnih manjina.

By