Poetika lutkarskog izraza na „Lut festu“

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” svečano su otvorili Dobrinka Maksimović, viši stručni saradnik za pozorišnu umjetnost i kinematografiju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i reditelji iz Bugarske Bonjo Lungov i Srbije Živomir Joković sinoć u Istočnom Sarajevu.

Joković, kome je uručena i nagrada Festivala – “Zlatna anima Radoslav Lazić” za doprinos za razvoj lutkarstva i pozorišne umjetnosti, rekao je da je svaki festival radost za grad i njegove stanovnike, a posebno djecu i umjetnike koji se tim poslom bave, nazvavši lutkarsko pozorište velikom umjetnošću.

Direktor i selektor Festivala Vitomir Mitrić istakao je da je moto festivala “Poetika lutkarskog izraza”.

“Kroz poetiku lutkarskog izraza proći ćemo kroz više segmenata. Od izložbe koja je posvećena teatru, radionica posvećenih lutkarstvu, na kojima će nastati lutke koje će ostati u vlasništvu Festivala, master klas predavanja do predstava u pratećem programu”, rekao je Mitrić.

Izvršni producent Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić pojasnila je da je ceremonija svečanog otvaranja 19. “Lut festa” programom vodila posjetioce kroz magično veče lutkarstva, koje lutkarskim etidama, izložbenim eksponatima, muzikom i igrom predstavljaju svojevrstan spektakl.
“Danas smo najavili Festival u parku `Gavrilo Princip` uličnom predstavom `Kabare na žicama` pozorišta iz Plovdiva iz Bugarske i na taj način smo donijeli pravu festivalsku atmosferu u naš grad. Tokom šest festivalskih dana publiku u Istočnom Sarajevu očekuje 36 događaja u takmičarskom i pratećem programu”, naglasila je Štifanićeva.

U okviru Festivala otvorena je i izložba pod nazivom “Tekstil, kao likovni medij” autora Jasmine Dugić, koja je rekla da udahnuti život i emociju lutki nije samo gluma nego i čarolija.

Nakon svečanog otvaranja 19. “Lut festa” u zajedničkom nastupu glumica Sofija Bulanova iz “Teatra Tulevski” iz Estonije sa “Lutkarskom figurom klovna” i horom “Pet vrtića” iz Istočnog Sarajeva izveli su festivalsku pjesmu “U pozorištu je praznik”.

Festivalske predstave u takmičarskom programu kroz sve elemente značajne za lutkarstvo i lutkarsku umjetnost ocjenjivaće međunarodni žiri kojim predsjedava reditelj iz Bugarske profesor Bonjo Lungov, i članovi, reditelj iz Srbije Živomir Joković i muzički pedagog iz Republike Srpske Mladen Janković.

Na Festivalu učestvuju umjetnici iz Republike Srpske, Srbije, Bugarske, Irana, Španije i Estonije.

Generalni pokrovitelj “Lut festa 2018” je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

By