Poziv za Međunarodnu nagradu za pismenost

UNESCO je otvorio poziv za dostavu nominacija za Međunarodne nagrade za pismenost za 2017. godinu, a čija je ovogodišnja tema „Pismenost u digitalnom svijetu“.

Nagrade, koje se svake godine dodjeljuju pojedincima, nevladinim organizacijama i vladama kao priznanje za izuzetan doprinos u širenju pismenosti, sponzorišu Narodna Republika Kina i Republika Koreja i čine ih tri UNESCO Konfučije nagrade za pismenost koje podržavaju  “Pismenost za odrasle koji žive u ruralnim područjima i mlade van školskog sistema, posebno žene i djevojke”; i dvije Kralj Sejong nagrade za pismenost sa fokusom na “ razvoj i upotrebu obrazovanja i obuke za pismenost na maternjem jeziku”.

Više informacija o nagradama, uslovima kao i načinu prijavljivanja se može naći na sljedećem linku: https://en.unesco.org/themes/literacy/prizes/guidelines.

Dostava prijava kandidata se vrši putem online platforme www.unesco.org/ilp/account,  a rok za dostavu prijava je 31.5.2017. godine.

Po isteku roka za prijavu kandidata, Državnim komisijama za UNESCO će biti omogućen pristup platformi do 14.6.2017. godine radi evaluacije prijava i podrške kandidatima.

Državna komisija može podržati najviše tri prijave za UNESCO Konfučije nagrade i dvije prijave za Kralj Sejong nagrade.

By