„Први кадар-Прави кадар“

11-prvi-kadar-logo-pdf

Међународни филмски фестивал „Први кадар“ расписао је конкурс за такмичарски програм фестивала. Право учешћа на фестивалу имају документарни и кратки играни филмови чија производња није старија од двије године, а рок за пријаву је 1. мај 2017. године.

Овогодишњи, 11. по реду, фестивал ће се одржати од 5. до 10. новембра 2017. године под мотом „Први кадар-Прави кадар“. На тај начин фокус је стављен на избор најбољих свјетских документарних и кратких играних филмова, које ће публика ове године имати прилику да види, истичући висок квалитет фестивалске селекције, али потврђујући и значај самог фестивала у промоцији правих умјетничких вриједности филмске умјетности.

И ове године аутори ће се такмичити за престижне фестивалске награде: Филмска клапа, за филмове у студентским селекцијама, Печат „Кнеза Павла“, за остале фестивалске селекције и Гран при за најбољи филм фестивала.

У оквиру 11. фестивалског издања такмичиће се филмови у пет селекција:

  • „У фокусу“- Међународна селекција документарних филмова страних аутора, чија су филмска остварења награђивана на свјетским филмским фестивалима;
  • „Екс ЈУ у фокусу“- Регионална селекција документарних филмова аутора са екс ЈУ простора;
  • „Кратке приче“- Међународна селекција кратких играних филмова домаћих и страних аутора, чија су остварења награђивана на свјетским филмским фестивалима;
  • „Кључ за филм“- Међународна селекција кратких играних филмова студената филмских академија из земље и свијета;
  • „Нови погледи“- Међународна селекција документарних филмова студената филмских академија из земље и свијета.

Поред богатог такмичарског програма, публика ће имати прилику да ужива у разноврсном пратећем програму фестивала, у оквиру кога ће бити одржана радионица анимираног филма, едукативни програм фестивала, са бројним мастерклас предавањима, промоције, изложбе, пројекције играних филмова из региона, промоције фестивала из окружења, Вече лауреата, Вече великана, Дјечији филмски програм КИДС Фест и специјалне филмске пројекције.

 

By