Програм “Филмотеке” поводом Дана побједе

 ПРОГРАМУ „ФИЛМОТЕКЕ“  ПОВОДОМ ДАНА ПОБЈЕДЕ

Поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом, Кинотека Републике Српске приказаће у уторак, 8. маја, совјетску ратну драму  „Иди и гледај“ (Иди и смотри) у режији Елема Климова, емоционални филм о бруталности рата, губитку невиности и људскости, са снажном антиратном поруком.

Радња филма смјештена је у Бјелорусију за вријеме  њемачке окупације  1943. године. Филм прати дванаестогодишњег дјечака Фљору, који послије нацистичке казнене операције, и поред мајчиног негодовања, одлази у партизане. Суочен са ратним ужасима, нацистичким злочинима и геноцидом над бјелоруским становништвом, Фљора одраста на најсуровији начин.

Руски редитељ Климов, који је,  уз бјелоруског писца Алеса Адамовича, уједно и сценариста филма, обавио је бројна истраживања прије почетка снимања  и разговарао са великим бројем сународника који су преживјели ужасе нацистичког режима и филму приступио готово документаристичким стилом.  Посебно је упечатљива глума младог  Алексеја Кравченка, који је у вријеме снимања имао само 14 година. У филму играју  Олга Миронова, Љубомирас  Лауцјавичјус и други.

Филм је снимљен 1985. године поводом обиљежавања 40. годишњице руске побједе над Њемачком у Другом свјетском рату. Исте године је на Међународном филмском фестивалу у Москви проглашен најбољим филмом, освојивши Златну награду фестивала и награду Међународног удружења филмских критичара Фипресци.

Према бројним оцјенама, „Иди и гледај“ сматра се најбољим ратним филмом икада снимљеним. Само у бившем Совјетском Савезу филм је видјело готово 30 милиона гледалаца.  Касније је филм приказан у једанаест земаља свијета. За странце је био толико шокантан да су током пројекције поред биоскопа дежурала кола хитне помоћи за сувише осетљиве гледаоце.

„Филмотека“ поводом  Дана побједе биће одржана у Културном центру Пале. Пројекција почиње у 19:00 часова. Улаз за публику је слободан. Филм се не препоручује гледаоцима млађим од 16 година.

By