Program “Filmoteke” povodom Dana pobjede

 PROGRAMU „FILMOTEKE“  POVODOM DANA POBJEDE

Povodom 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, Kinoteka Republike Srpske prikazaće u utorak, 8. maja, sovjetsku ratnu dramu  „Idi i gledaj“ (Idi i smotri) u režiji Elema Klimova, emocionalni film o brutalnosti rata, gubitku nevinosti i ljudskosti, sa snažnom antiratnom porukom.

Radnja filma smještena je u Bjelorusiju za vrijeme  njemačke okupacije  1943. godine. Film prati dvanaestogodišnjeg dječaka Fljoru, koji poslije nacističke kaznene operacije, i pored majčinog negodovanja, odlazi u partizane. Suočen sa ratnim užasima, nacističkim zločinima i genocidom nad bjeloruskim stanovništvom, Fljora odrasta na najsuroviji način.

Ruski reditelj Klimov, koji je,  uz bjeloruskog pisca Alesa Adamoviča, ujedno i scenarista filma, obavio je brojna istraživanja prije početka snimanja  i razgovarao sa velikim brojem sunarodnika koji su preživjeli užase nacističkog režima i filmu pristupio gotovo dokumentarističkim stilom.  Posebno je upečatljiva gluma mladog  Alekseja Kravčenka, koji je u vrijeme snimanja imao samo 14 godina. U filmu igraju  Olga Mironova, Ljubomiras  Laucjavičjus i drugi.

Film je snimljen 1985. godine povodom obilježavanja 40. godišnjice ruske pobjede nad Njemačkom u Drugom svjetskom ratu. Iste godine je na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi proglašen najboljim filmom, osvojivši Zlatnu nagradu festivala i nagradu Međunarodnog udruženja filmskih kritičara Fipresci.

Prema brojnim ocjenama, „Idi i gledaj“ smatra se najboljim ratnim filmom ikada snimljenim. Samo u bivšem Sovjetskom Savezu film je vidjelo gotovo 30 miliona gledalaca.  Kasnije je film prikazan u jedanaest zemalja svijeta. Za strance je bio toliko šokantan da su tokom projekcije pored bioskopa dežurala kola hitne pomoći za suviše osetljive gledaoce.

„Filmoteka“ povodom  Dana pobjede biće održana u Kulturnom centru Pale. Projekcija počinje u 19:00 časova. Ulaz za publiku je slobodan. Film se ne preporučuje gledaocima mlađim od 16 godina.

By