Promocija kulturnog nasljeđa

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske dr Dane Malešević otvorio je 23. Evropsku smotru srpskih folklora dijaspore i Srba iz regiona Banja Luka 2018.

„Ova smotra je ujedno i prilika da kulturno–umjetnička društva iz Srpske, ali i ona iz dijaspore, predstave dio srpskog kulturnog nasljeđa zajedno sa onim što je iznjedrila srpska folklorna baština“, rekao je ministar Malešević.

On je istakao da  su kulturno-umjetnička društva  svojevrsni čuvari kulturnog nasljeđa.

„Uvjeren sam da će nam kulturno-umjetnička društva dočarati naše najljepše običaje i izuzetnim nošnjama i koreografijama učiniti ovu smotru nezaboravnom”, rekao je ministar Malešević.

On je istakao da je ova smotra ujedno i odličan način na se promoviše izvornost i posebnost nematerijalne kulturne baštine i da se sa tim bogatstvom upoznaju mlade generacije koje odrastaju u Srpskoj, ali i rasejanju.

„Osim razmjene iskustava, od posebne važnosti su uspostavljene veze među umjetnicima na ovakvim kulturnim okupljanjima, bilo da su profesionalne ili prijateljske”, dodao je ministar Malešević.
Vukman Krivokuća iz Uprave za saradnju sa dijasporom Vlade Srbije istakao je da je ovo najznačajnija manifestacija u srpskoj dijaspori koju ova uprava podržava, dodajući da kulurno-umjetnička društva ulažu veliki trud i rad s ciljem očuvanja srpske tradicije.

Danilo Đokić, predsjednik Saveza srpskih udruženja iz NJemačke, koji je zajedno sa KUD-om „Piskavica“ organizator ovogodišnje manifestacije, rekao je da je ovo do sada najmasovnija smotra.

„Učestvuje 65 ansambala sa oko 4.000 članova iz 14 evropskih zemalja, a prvi put u okviru revijalnog programa nastupaju i srpski folkloraši iz Viskonsina i Milvokija iz SAD“, ekao je Đokić.

By