Прољеће у Музеју Републике Српске

Традиционална манифестација “Прољеће у музеју” отворена је данас у Музеју Републике Српске. Већ 12 година ова манифестација се отвара изложбом радова са радионица које, под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске, Одјељење за образовно педагошки рад Музеја РС организује за дјецу основних школа и центара, у сарадњи са наставницима ликовног образовања.

У присуству наставника и ученика те дјеце и васпитача из центара, који су учествовали у радионицама,  манифестацију је отворио директор Музеја Миладин Савић.

Организација „Прољећа у музеју“ повјерена је музејском тиму на челу са Наташом Ного, вишим музејским педагогом и сарадницама – Ани Браташевец, Миланки Драгојевић и Ђурђици Бјелошевић, а подршку је пружила и канцеларија Омбудсмана за дјецу Републике Српске.

“Током априла у Музеју Републике Српске стотине ученика, у пратњи наставника ликовног васпитања, цртали су у Музеју, а тема им је била „Музејски експонат као инспирација“.

У амбијенту Сталне изложбене поставке Музеја, ученици бирају експонате који их инспиришу, уживајући и маштајући између призора историје прошлог вијека и прошлог миленијума, између костима и руралних и урбаних ношњи, између клавира Владе Милошевића и натре за ткање вуне, између вукова и зечева, митраљеза и фрула”, појаснила је Наташа Ного.

“Тако садржајан, узбудљив амбијент Сталне поставке, даје сваком учеснику „Прољећа у музеју“ једну нову перцепцију, те мисао о томе – шта је знање, шта је занат, вјештина, шта је умјетност и шта стварање. Управо у покушају да репродукују оно у шта гледају, цртајући призоре флоре и фауне или пресликавајући историјске личности са портрета из поставке, ђаци, дјеца, учесници, апсолвирају поуку и мисију ове музејске манифестације“, додала је Ного.

Он је рекла да ова манифестација одражава различитост креативних могућности ученика и стимулише њихову заинтертесованост за учешће у овој традиционалној манифестацији, што значајно доприноси очувању наше културне баштине и дјелује едукативно у развијању свијести  о благу материјалне и нематеријалне културе.

Циљеви и задаци ликовних радионица и изложбе су подстицање дјечије креативности и развијање способности и вјештине у ликовном изражавању. Кроз програм едукативно-креативних радионица, дјеца развијају позитиван став према естетским вриједностима ликовног рада, као и став према умјетности, музејским институцијама и насљеђу.

У периоду од  10. до 27. априла  2018. године, Одјељење за образовно-педагошки рад  организовало је  30 ликовних  радионица, у којима је учествовало 150  ученика из 30 основних школа Републике Српске.

By