Расписан конкурс за 19. Лут фест

dsc_9394

У сусрет новом „Лут фесту“ и новим луткарским чаролијама, Форум театар из Источног Сарајева расписао је конкурс за 19. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу у 2018. години.

Деветнаести „Лут фест“ ће се одржати од 14. до 18. маја 2018. године у Источном Сарајеву, под мотом „Поетика луткарског израза“.

„Мото фестивала нас уводи у свијет луткарског театра који представља једну врсту сценске позије, а његова поетика јесте у ствари онај најинтелектуалнији умјетнички израз који се остварује кроз луткарску игру“, наводи се у саопштењу организатора.

Такође се наводи да Фестивал даје акценат различитим жанровима луткарског израза, али и истраживачком процесу у домену режије, анимације, технике израде лутке, представљајући врхунска луткарска достигнућа.

У оквиру фестивала планиран је богат пратећи програм, који ће ове године бити у знаку истраживачког приступа на свим пољима луткарске умјетности. У складу са тим, планирано је одржавање радионице гранд гињол лутке од рециклираног материјала, коју ће водити Зорана Милошаковић, аниматорка, добитница бројних награда за анимацију и глуму, као и признања за израду лутака и сценографије за луткарско позориште. Њен истраживачки приступ на посебан начин доприноси модернизацији луткарског израза, али и подизању свијести о важности процеса резиклаже. Поред радионице, у оквиру едукативног сегмента фестивала биће одржан мастерклас на коме ће се представити различити облици луткарског израза и истраживачки процеси у његовом развоју. Посебно је значајно представљање литературе и писаних издања, која поткрепљују истраживачке процесе у оквиру луткарске умјетности.

By