Република Српска и Црна Гора у међумузејској сарадњи

pozivnica-braca-bocaric

У оквиру међумузејске сарадње између Музеја Републике Српске и Народног музеја Црне Горе, изложба “Браћа Боцарић” биће отворена у четвртак, 12. октобра 2017. године у Црногорској галерији умјетности «Миодраг Дадо Ђурић» на Цетињу. Аутори изложбе су историчарке умјетности Снежана Ивовић и Славка Миросављевић, музејски савјетник – историчар умјетности у Музеју Републике Српске.

Изложбом «Браћа Боцарић» биће представљена репрезентативна умјетничка дјела Анастаса и Спиридона Боцарића, која прате њихове умјетничке стилове и жанрове настала крајем ХIX и прве половине XX вијека.

Изложбу. Током трајања изложбе биће организован и пратећи програми, кустоско вођење и видео пројекције, а прати је и монографска публикација

Изложба је остварена захваљујући драгоцјеним позајмицама Умјетничке галерије Босне и Херцеговине из Сарајева, Модерне галерије Будва, Которске бискупије и музеја организатора – Музеја Републике Српске из Бања Луке и Народног музеја Црне Горе са Цетиња, а уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства културе Црне Горе.

Изложба ће бити отворена до 12. новембрa 2017. године.

By