Rusima predstavljeno Kočićevo djelo

„Sama izložba o Petru Kočiću u duhu je njegovog razmišljanja i spajanja suprotnosti i na jedan dobar način otjelovljuje duh ovog velikog srpskog pisca“, rekla je pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković sinoć na otvaranju izložbe „Petar Kočić – S planine i ispod planine“ u Centralnoj gradskoj biblioteci „V. V. Majakovski“ u Sankt Peterburgu.

Ona je pojasnila da su izabrane pripovijetke koje pripadaju našem kulturnom nasljeđu spojene sa savremenim likovnim izrazom u formi stripa i u jednoj neobičnoj kombinaciji ispričale su priču o ubogom krajiškom, prkosnom seljaku i kršu kojim kroči i sa kojim se saživljava.

 „Petar Kočić je bio i ostao sinonim za jednog od najsmjelijih podstrekača srpskog narodnog ponosa, propovjednik društvene pravde, ali i svega naprednog“, istakla je Đakovićeva.

Ona je pojasnila vrijeme i uslove u kojima je ovaj srpski pisac stvarao svoja djela te ukazala da je sloboda česta tema Kočićevih djela.

„Kočićeve pripovijetke govore o jednostavnosti i kompleksnosti ljudskog života a ispričane su posredstvom bogatih krajiških pejzaža, modrih planina i snažne, često neumoljive prirode“, rekla je Đakovićeva.

Ovu izložbu pripremila je u formi stripa Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske u okviru manifestacije „Dani kulture Republike Srpske u Sankt Peterburgu“. Izložba će biti poklonjena Biblioteci u Sankt Peterburgu.

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske predstavila je i srpsko-rusko izdanje „Pripovijetke Petra Kočića“, kao i kratki film o rodnom mjestu Petra Kočića i Banjoj Luci iz tog perioda, sa autentičnom muzikom.

Upriličen je i razgovor sa savremenim književnikom Berislavom Blagojevićem. Za ovu priliku prevedene su njegove dvije kratke priče na ruski jezik.

By