Савремено руско кино пред бањолучком публиком

19954854

У оквиру културног програма „Дани Санкт Петербурга у Републици Српској“ 19. и 20. маја, у Дому омладине у Бањој Луци биће организоване пројекције четири руска филма: „Контрибуција“, „Птица“, „Обожаватељка“ и “Три дана до прољећа“.

По завршетку пројекција, обе вечери, са почетком у 20:00, односно 23:00 часа, планирани су креативни састанци и панел дискусије којима ће присуствовати редитељи и глумци приказаних филмова. Продукцију филмова потписује Кино-студио „Ленфилм“.

Према програму приказивања филмова, 19. маја у 18.00 часова је пројекција филма“  Три дана прије прољећа“, режисера Александра Касаткина, а у 21.00 час пројекција филма „Контрибуција“, режисера Сергеја Снежкина.

Наредног дана, у 18.00 часова биће приказан филм „Птица“, режисерке Ксеније Баскакове, а у 21.00 час филм „Обожаватељка“, режисера Виталија Мељникова.

 

О филмовима:

«Обожаватељка» реж. В. Мељников (2012)

Жанр: драма, мелодрама

Режија и сценарио: Виталиј Мељников

Продуценти: Јуриј Сапроно, Андреј Смирнов, Дмитриј Месхијев

Улоге: Кирил Пирогов, Светлана Иванова, Олег Андреев, Иван Краско

У Санкт Петербургу, Чехов (Кирил Пирогов) сусреће младу списатељицу Лидију Авилов. Између њих се рађа симпатија, која касније прераста у љубав. Али она је удата, а он је на смрт болестан…

Износећи своје виђење романсе која се никада није догодила, Мељников прича причу о пару који се заљубљује, али без срећног завршетка. Чехов се разбољева, а она је удата и има двоје дјеце. Романтична, дирљива, трагикомична, у Чеховом стилу, ова прича о двоје страствених људи је обогаћена осјећајем дужности због које љубаници не успијевају да крунишу своју љубав.

 «Контрибуција» реж. С. Снежкин (2016)

Режија: Сергеј Снежкин

Жанр:  Историјски детектив

Улоге: Максим Матвејев, Јелизавета Бојарскаја, Надежда Толубејева, Иља Носков, Јевгениј Дјатлов, Константин Воробјов, Артур Ваха, Јуриј Ицков, Игор Черневич, Сергеј Перегудов

Дејство филма се одвија у току 1918. године у Перми. Средњесибирски корпус Беле гарде под командом младог генерала Анатолија Николајевича Пепељајева заузима град. Војска је исцрпљена, нема довољно метака, униформе, хране. Генерал позива пермске трговце у сврхе прикупљања новца за потребе војске. Богата удовица Чагина доставља као контрибуцију драги дијамант. Сљедећег дана дијамант мистериозно нестаје. Истрагу води осуђен на смрт «црвени» истражилац Андреј Мурзин који треба да нађе дијамант у замјену за помиловање.

«Птица» реж. К. Баскакова (2016)

Режија: Ксенија Баскакова

Сценарио: Јарослава Пулинович, Ксенија Баскакова, Андреј Румјанцев (II)

Продуценти: Ирина Баскакова, Едуард Пичугин (ген.)

Улоге: Иван Охлобистин, Јевдокија Малевскаја, Анастасија Мељникова, Гарик Сукачов, Инна Горбикова, Кирил Рубцов, Кирил Захаров, Денис Старков, Олесја Соколова, Владимир Лекус, Игор Царев, Мариана Лучинина, Ољга Јаковлева (II), Ксенија Карелина, Дарја Зарецкаја, Наталија Вјазовскаја, Јекатерина Фјодорова, Вадим Пишков, Дмитриј Јерофејев, Денис Ким, Владимир Белков, Иља Александров, Инна Јегорова, Јана Кривуља, Полина Јастребова, Нона Булигина, Анастасија Маслова, Никита Маслов.

“Олег Птицин је умро”, “Олег Птицин се крије у затвору” – наслови часописа и новина шарене се од имена скандалозног рок-музичара. Али он се лијечи од туберкулозе у једној од градских клиника. Каћа, девојка из исте болнице, која малтретира све љекара и чак и сопствену мајку, случајно постаје његова “пријатељица у несрећи”. Између дјевојке и рок- музичара започиње дирљиво пријатељство. Олег одлучује да помогне дјевојци да се опорави и заволи живот. Случајни сусрет мијења њихове судбине. Пролазећи кроз различита искушења, Олег и Каћа нађу себе у новом животу.

«Три дана до прољећа» реж. Александар Касаткин (2017)

Режија: Ксенија Баскакова

Сценарио: Аркадиј Висотски, Александар Бородијански

Музика: Антон Лубченко

Монтажа:  Олга Прошкина

Сценографија: Леонид Карпов

Продукција: Герланд Герасименков

Улоге: Кирил Плетнев, Елена Лотова, Евгени Сидикин, Јури Ицков

Радња филма о опсади Лењинграда смјештена је у фебруару 1943. године на Институт експерименталне медицине. Спремници са смртоносним вирусима су нестали, а само оштра зима спрјечава ширење епидемије у овом граду под опсадом. Млада докторица и официр руске војске имају 72 сата да спријече катастрофу.

By